Kultura

Biblioteka nagradila učesnike više online konkursa

Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” organizovala je dodelu nagrada i priznanja učesnicima i pobednicima takmičenja u recitovanju, u izboru najboljih citata iz književnih dela, kao i učesnicima foto konkursa. Na šetalištu kod Sebilja uručeno je čak 200 nagrada u vidu knjiga, diploma, zahvalnica i člansikih karata.

Uprkos vanrednom stanju u predhodnom periodu, kada su vrata gradske biblioteke bila zatvorena za korisnike, bibliotekari su elektronskim putem uspešno realizovali različite konkurse i takmičenja.

”Mi za vreme vanrednog stanja nismo radili sa korisnicima, ali su bibliotekari prešli na rad od kuće. Bili smo iznenađeni odzivom korisnika i učenika, pre svega iz osnovnih škola. Kasnije je taj način rada zaživeo i u ostalim bibliotekama u Srbiji. Oko 140 učesnika se prijavilo smao na konkurs za izbor najbolje recitacije.  Oni su kazivali stihove od kuće i slali putem mobilnih telefona, a žiri je birao najbolje i to je trajalo oko 4 nedelje”, izjavio je direktor biblioteke Elijas Rebronja.

Nagrade i priznanja prosvetnim radnicima uručio je pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović, a učenicima različitih osnovnih škola, profesorka književnosti Banina Muderizović. Pohvalivši biblioteku što je uspešno organizovala takmičenja i u vanrednim okolnostima, ona je na svečanosti poručula da je knjiga najbitniji segment u razvoju svakog društva.

”Svi ovi događaji podsećaju da kultura čitanja jeste, bila je i biće, jedan od prioritetnih zadataka svake kulturne politike. Ne zaboravimo da je knjiga najbolje oružje u vremenu kada želimo da opstanemo i napredujemo kao društvo”, kazala je Muderizović.

Ovaj događaj je potvrda da se kultura dešavala i u vanrednim okolnostima, a nagrađeni učesnici u svojim kućnim bibliotekama čuvaće knjige kao dragu uspomenu i podsetnik na takmičenje u nesvakidašnjim uslovima.

S.Lj.

Podeli