Categories: COVID-19Svet

U Brazilu najviše mrtvih u jednom danu, Makedonci od večeras ponovo zatvoreni

Koronavirusom je širom sveta zaraženo preko 6.570.000 ljudi, a do sada je od posledica infekcije umrlo 388.000. U Brazilu je zabeležen rekordan broj preminulih od kovida 19 u jednom danu, pošto je tokom poslednja 24 sata umrlo 1.349 osoba. U Španiji je produženo vanredno stanje. U Severnoj Makedoniji od danas ponovo na snazi policijski čas.

Osam novih slučajeva u Republici Srpskoj

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je registrovano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Novozaraženi su registrovani među 595 testiranih uzoraka.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.438 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 114 osoba.

Još 169 mrtvih u Rusiji

Tokom poslednja 24 sata, u Rusiji je od kovida 19 preminulo još 169 ljudi, čime se ukupan broj preminulih od posledica infekcije popeo na 5.384.

Zaražena je još 8.831 osoba, pa ukupan broj inficiranih sada iznosi 441.108. Više zaraženih od Rusije imaju samo SAD i Brazil.

Moskovljani će možda morati da nose maske do februara

Nošenje zaštitnih maski u Moskvi možda ostane obavezno sve do početka kampanje masovne vakcinacije stanovništva, što bi moglo da bude u oktobru ili kasnije, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

“Koliko dugo ćemo nositi maske najviše zavisi od razvoja vakcine. Prema različitim procenama, to bi moglo da se dogodi između oktobra i februara naredne godine”, rekao je Sobjanin za Tas.

U Rusiji je juče počelo testiranje vakcine na vojnicima koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u istraživanjima.

U Meksiku juče više mrtvih nego u SAD

Meksiko je u sredu prvi put prestigao SAD po broju preminulih od kovida 19 na dnevnom nivou, pošto je Ministarstvo zdravlja zabeležilo rekordnih 1.092 žrtava u toj zemlji.

Prethodni rekord po broju mrtvih u jednom danu iznosio je 501.

U Meksiku je u sredu zabeleženo i rekordnih 3.912 obolelih, a ukupan broj zaraženih u drugoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike dostigao je 101.238, prenosi Rojters.

Ukupno je preminulo 11.729 osoba, čime je Meksiko postao sedma zemlja na svetu sa najviše smrtnih slučajeva.

Korona se vratila u Sarajevo

U Sarajevu je nakon družeg vremena potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom, dok je u ostatku Federacije BiH registrovano još 11 novih slučajeva, saopštila je direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Poslednji slučaj zaraze evidentiran je u Sarajevu 16. maja.

Džordž Flojd bio pozitivan na koronavirus

Džordž Flojd, Afroamerikanac čija je smrt prilikom hapšenja izazvala masovne proteste u SAD, bio je zaražen koronavirusom, pokazala je autopsija.

Kako sprovedeni pi-si-ar test može da pokaže pozitivan rezultat i nedeljama nakon što je došlo do infekcije, doktori smatraju da je Flojd imao asimptomatsku kliničku sliku i da nije bio zarazan.

Takođe, zaključeno je da koronavirus nije imao nikakvu ulogu u tragičnom ishodu hapšenja u Mineapolisu, kada je policajac Derek Šavin kolenom ugušio Flojda.

Britanskom poslaniku pozlilo u parlamentu, testiran na koronu

Britanski poslanik Alok Šarma testiran je na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji, nakon što mu je pozlilo u toku obraćanja u parlamentu.

Šarma se juče preznojavao dok je učestvovao u raspravi i nekoliko puta brisao čelo marmicom tokom govora, prenosi Bi-Bi-Si.

Prostor u sali je “temeljno dezinfikovan” nakon što ga je Šarma napustio.

Alok Šarma je juče prisustvovao i sastanku kabineta u Dauning stritu.

Austrija otvara granice ka susedima

Austrija od danas ukida granične kontrole ka svim svojim susedima izuzev ka Italiji, najavio je ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je juče na konferenciji za štampu saopštio da se ukida granična i zdravstvena kontrola prema Nemačkoj, Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Osobe koje dolaze ili se vraćaju iz tih sedam zemalja više ne podležu obavezi dvonedeljnog karantina ili negativnog testa na koronavirus.

Što se Italije tiče, ograničenja ostaju, a situacija će ponovo biti analizirana naredne nedelje.

Rekordan broj umrlih tokom jednog dana u Brazilu

U Brazilu je zabeležen rekordan broj preminulioh od kovida 19 u jednom danu, pošto je tokom poslednja 24 sata umrlo 1.349 osoba. Do sada je od posledica infekcije umrlo 32.548 ljudi.

Registrovane su još 28.633 zaražene osobe, pa ukupan broj inficiranih sada iznosi 584.016. Veći broj zaraženih je zabeležen samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pet novih slučajeva zaraze u Kini

U Kini je tokom prethodnog dana registrovan jedan novozaraženi i četiri asimptomatska slučaja infekcije koronavirusom, saopštila je Nacionalna zdravstvena organizacija, koja te dve kategorije računa odvojeno.

Svi novi slučajevi su “uvezeni” – zaraženi su u Kinu došli iz inostranstva.

Još 30 mrtvih u Nemačkoj

Tokom poslednja 24 sata, u Nemačkoj su zabeležen 394 nova slučaja zaraze koronavirusom, a od kovida 19 je preminulo još 30 osoba.

Prema podacima instituta “Robert Koh”, ukupan broj zaraženih u toj zemlji sada iznosi 182.764, a do sada je od posledica infekcije preminula ukupno 8.581 osoba.

Posle tri dana zatišja, u Španiji je juče prijavljen smrtni slučaj od posledica zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj preminulih porastao na 27.128, saopšteno je iz španskog ministarstva zdravlja.

Španski parlament je potvrdio odluku vlade na inicijativu premijera Pedra Sančeza da se vanredno stanje u zemlji produži do 21. juna.

Parlament je juče doneo odluku tesnom većinom, pošto je za predlog vlade glasalo 177 od ukupno 350 poslanika, prenosi Rojters.

Belgijski Savet za nacionalnu bezbednost ocenio je da je epidemiološka situacija u zemlji “bolja nego što se očekivalo” i za 8. jun najvio treću fazu ukidanja restriktivnih mera.

Najavljeno je i da će Belgija od 15. juna otvoriti i granice prema članicama EU i zemljama šengenskog prostora.

Sjedinjene Američke Države su zemlja sa najviše zaraženih koronavirusom – 1.900.000 i najviše preminulih od posledica zaraze – 109.000.

Svetska zdravstvena organizacija nastaviće testiranje hidroksihlorokina kao potencijalnog leka protiv koronavirusa, izjavio je u sredu direktor SZO Tedros Gebrejesus, nakon što su lekari koji su radili na studiji nakratko prestali da ga daju novim pacijentima zbog zdravstvenih problema koje je izazvao.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče saopštio je da će policijski čas od danas ponovo biti na snazi u toj zemlji zbog pandemije kovida 19.

U 21 čas stupiće na snagu potpuna zabrana kretanja u Skoplju, Tearcu, Želinu, Jegunovcu, Tetovu, Kumanovu, Lipkovu i Štipu i trajaće do ponedeljak u 5 časova ujutro.

Izvor: RTS

Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

3 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

3 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

3 hours ago

Za Srbiju 1,6 milijardi evra iz evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi evra,…

5 hours ago

Danas pretežno sunčano

Lepo vreme u našoj zemlji. Danas u većini mesta pretežno sunčano. U brdsko-planinskim predelima moguća…

6 hours ago