Svet

Brazil postao peta država u svetu s najviše žrtava koronavirusa

Brazil je postao peta država s najviše umrlih od koronavirusa. Sa blizu 29.000 umrlih, Brazil je s tog mesta potisnuo Španiju.

Broj žrtava Covid-19 u svetu premašio je 367.000, a broj zaraženih nadomak je prešao cifru od šest miliona, prema podacima sa sajta Worldometer.

Južnoamerički džin u petak je ponovno registrovao više od 1.000 mrtvih u 24 sata (preciznije 1.124), ali i rekordan broj zaraženih u jednom danu, njih 26.928, čime je ukupan broj zaraženih u Brazilu od početka pandemije oko 468.000.

Broj žrtava u Brazilu koji ima 131 miliona stanovnika manji je od nekih evropskih država s velikom stopom smrtnosti, poput Španije, s 580 mrtvih na milion stanovnika.

Međutim, stručnjaci procenjuju da podaci koje iznosi vlada u Braziliji ne odražavaju stvarnost, jer su nepotpuni i napominju da ne mogu “predvideti” kada će Brazil dosegnuti vrhunac pandemije.

Četiri države koje su u svetu potvrdile najveći broj smrti izazvanih pandemijom koronavirusa su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Italija i Francuska, koju bi Brazil mogao da ubrzo pretekne.

Izvor: N1

Podeli