DruštvoVesti

Ambasador Srbije u Turskoj za B92.net o letnjoj sezoni: “Učiniće sve da privuku turiste”

Turska bi svoje granice za strane turiste najverovatnije mogla da otvori tek od 15. juna. S obzirom na to da je ovo turistička destinacija gde turizam čini 15 odsto BDP zemlje, za očekivati da ova zemlja sledi primer otvaranja ostalih, naveo je za B92. net ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.

On je rekao da još nisu poznati uslovi pod kojima će strancima biti dozvoljen ulazak u Tursku, odnosno da li će biti obavezno testiranje, maske i druge mere, te dodao da je se ta zemlja od petka veče nalazi u četvorodnevnoj izolaciji, odnosno da je od tada cela zemlja zatvorena sve do srede ujutru.

“Nalazimo se u kompletno zatvarenoj zemlji, ne samo 31 ili 18 provincija kako je to bilo do sada, svakog vikenda, već cele Turske i to u trajanju od 4 dana. Statistika i mere koje su preduzimane govore u prilog zaključku da se situacija rapidno smiruje”, objasnio je on za naš portal.

Kaže da su pe neki dan prvi put imali manje od hiljadu novoobolelih, što je “jedan od uslova da se može proglasiti pobeda nad korona virusom u ovoj zemlji”.

“Turska je turistička destinacija, gde turizam čini 15 odsto BDP, tako da je sasvim realno očekivati da i ona sledi primer drugih država koje su joj konkurencija na turističkom tržištu. U tom smislu treba očekivati sličan tretman i procedure ulaska u Tursku, najverovatnije posle 15. juna”, objasnio je ambsador.

On je dodao da su domaći letovi obustavljeni do 4. juna, a međunarodni do 10. juna.

“Po okončanju četvorodnevnog policijskog časa, koji je počeo u petak, očekujemo da se vlada i predsednik obrate naciji sa novim, relaksirajućim merama. Turska će se za domaći turizam otvoriti od 1. juna, a očekjemo za strane turiste od 15. istog meseca. Poseban problem za tursku turističku privredu predstavlja epidemiološka situacija u Rusiji kao najvećem tržištu za njih, stoga mnogi hotelijeri razmišljaju o datumu otvaranja svojih objekata, s obzirom da je već sada izvesno da ruskih turista neće biti pre 15. jula”, objasnio je ambasador.

Turska i svi njeni ministri su krenuli, kako je dodao, u ozbiljnu diplomatsku ofanzivu prema kolegama iz zemalja koje im predstavljaju potencijalno tuističko tržište. Poseban akcenat je stavljen na Nemačku.

“Za naše turiste je bitno kada će se otpočeti sa avio saobraćajem između dve zemlje. Prema dostupnim informacijama, Srbija nije bila  u prvoj grupi od 19 zemalja prema kojima će turski nacionalni prevoznik uspostaviti linije. Ovde govorimo o komercijalnim letovima između Beograda i Istanbula. Druga je situacija sa čarter letovima iz Beograda ka Antaliji. To je stvar naših turističkih agencija i ugovora koje su sklopile sa turskim hotelima”, istakao je ambasador te naveo da će najverovatnije između 10. i 15. juna biti obnovljeni i čarter letovi.

Na pitanje da li očekuje da u ovoj godini cene turističkih usluga budu niže ili više u Turskoj, odnosno da li se uopšte priča o nižim cenama, pošto, prema pisanjima medija generalno, na globalnom nivou se očekuje manji broj putnika, ambasador Marković je odgovorio:

“Ono što je nama poznato, a što čujemo i od kolega iz zemalja odakle se očekuje najveći broj turista, cene koje su agencije ugovorile prošle godine za nastupajuću sezonu, ostaju nepromenjene. Znači na eventualna poskupljenja ili sniženje cene aranžmana koji se prodaju u inostranstvu, zavise pre svega od faktora više sile, kao što je to avio prevoz i politike same agencije. Druga je situacija kod individualnog turizma u Turskoj”.

Navodi i da ima naznaka da će za takve goste aranžani biti skuplji, odnosno direktna tražnja od hotela biće možda skuplja u pojedinim periodima sezone u odnosu na agencijsku ponudu.

“Mislimo da je i to relativno, ukoliko sezona bude išla loše, cene će padati. To je logika tržišta. Ostaje otvoreno pitanje kavaliteta usluge u slučaju ozbiljnog pada cene. To je, recimo, bila situacija posle ruskih sankcija 2015. godine i posle neuspelog puča 2016. godine“.

U svakom slučaju, podvukao je Marković, Turska će učiniti sve kako bi privukla što veći broj turista, kako u pogledu cena, tako i u pogledu kvaliteta usluge i zdravstvene bezbednosti gostiju.

“Treba imati u vidu da je ovde rasprostranjen drugačiji vid turizma u odnosu na konkurenciju i da turisti u ovdašnja letovališta dolaze uglavnom organizovano preko agencija. Malo je onih koji se u tursku upute u sopstveniom aranžmanu, spostvenim prevozom, kao štop je to slučaj u Grčkoj, barem što se naših građana tiče”, zaključio je Marković.

B92

Podeli