Društvo

Muslimani večeras obilježavaju najsvetiju noć, mubarek noć Lejletul-kadr

Muslimani u svijetu večeras će obilježiti 27. noć mjeseca ramazana – Lejletul-kadr, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

O noći Lejletul-kadra u Kur’anu se navodi: “Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci” (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane“.

Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr bit će održana večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 21:30 sati.

Kur’an noć Objave naziva “Lejletu-l-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

S obzirom na to da se ne precizira kada je tačno noć Kadra u ramazanu, izazov za vjernike je da za njom tragaju, jer je Muhammed a.s. rekao svojim prijateljima: “Tragajte za Lejletu-l-kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana“.

Lejletu-l-kadr je vrhunac slavljenja Gospodara – Rabba, noć združene molitve: molitve svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Te noći džamije, mesdžidi, tekije, haremi, mahale i kuće širom zemlje dišu molitvom koja izvire iz srca.

Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić održat će uvodno obraćanje i proučiti Kadersku dovu, dok će vaz kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Sarajevska Sehara

Podeli