Categories: COVID-19DruštvoVesti

Krizni štab: Od 22. maja ulazak u Srbiju bez testiranja

Zdravstveni krizni štab preporučio je Vladi Srbije da od petka, 22. maja više nije potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, niti posebna dozvola – kako za domaće tako i za strane državljane.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije, saopšteno je nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

Krizni štab doneo je i preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR Testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno, navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) početi sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili, piše u saopštenju.

izvor: N1

foto: RTS

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

16 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

16 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

17 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago