Kavasaki stigao u Srbiju, dvoje dece ima misteriozni sindrom

Lekari u Italiji i Britaniji u poslednje vreme istraživali su vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti dece koja dolaze u bolnice sa visokom temperaturom i uvećanim limfnim čvorovima. I mada pojedini stručnjaci tvrde da je ova opasnost daleko od Srbije, mediji danas prenose da se i u našoj zemlji trenutno dvoje mališana leči od ove misteriozne bolesti.

Kako se navodi, naši stručnjaci uspešno završavaju lečenje dvoje malih pacijenata u Institutut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”.

“Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva deca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija”, rekao je za “Kurir” dr Predrag Minić, načelnik pulmologije.

Izvor: Nova S

Foto: Screenshot, Kurir

Podeli