SvetVesti

Libijska vojska uspostavila kontrolu nad bazom al-Watiya

Libijska vojska je saopćila kako je uspostavljena kontrola nad vojnom bazom Al-Watiya, koja je bila pod okupacijom milicije odane Khalifi Haftaru, lideru nelegitimnih snaga na istoku zemlje.

Iz Službe za medije ”Operacije Vulkan bijesa“, koju vodi libijska vojska, navodi se kako je komandant Osama al-Juwaili saopćio da je uspostavljena kontrola nad vojnom bazom al-Watiya.

Zračne snage libijske vojske u posljednjih 48 sati uništile su ukupno tri zračna odbrambena sistema ruske proizvodnje Pancir, od toga su dva bila u bazi al-Watiya, a koje su Haftarovim snagama obezbijedili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nakon što je Haftar u aprilu 2019. naredio napad na Tripoli, bazu Al-Watiye je intenzivno koristio za bombardovanje područja u blizini glavnog grada.

Libijska vojska je operacijom ”Izvor mira”, pokrenutom 25. marta oduzela prednost koju su Haftarove snage imale korištenjem baze. Baza zbog svog položaja i razmjera ima strateški značaj.

Ujedno to je druga najvažnija zračna baza, nakon aerodroma Mitiga. Također, al-Watiya je jedina baza preko koje se ne odvijaju civilni letovi.

Haftarove snage al-Watiyu su zauzele u augustu 2014., a provladine snage su do kraja 2016. vršile pripreme oko baze kako bi uspostavile ponovnu kontrolu. U aprilu 2019. je nakratko vraćena kontrola, ali je ponovo izgubljena.

Libijska vojska je u napadu 3. aprila izvedenom na ovu bazu uništila nekoliko letjelica, vozila, teško naoružanje i tome slično koje su koristile Haftarove snage.

Baza je važna i radi kontrole nad zapadnim dijelovima Tripolija.

Anadolija

A. Ni.

Podeli