Categories: Društvo

Maske i rukavice nisu u deficitu ali su im cene nepromenjene

Iako je vanredredno stanje ukinuto juče, i dalje su na snazi vanredne mere koje su dužni da poštuju svi građani, a one podrazumevaju nošenje maski i rukavica, pogotovo na radnom mestu i u javnim institucijama. Snabdevenost maski i rukavica je zadovoljavajuća, ali cene i jednog i drugo su još uvek visoke. Prema rečima načelnice Gradskih apoteka Sanele Prenče, kako prestanak vanrednog stanja bude odmicao, tako će se i normalizovati cene maski i rukavica kao i dezinfekcionih sredstava.

Uredba kojom su ograničene cene maski i rukavica u apotekama, na maksimalnih 120 odnosno 40 dinara, prestaće da važi sa ukidanjem vanrednog stanja. Ovo je samo jedna od 11 odluka čija je primena prestatala da važi zbog ukidanja vanrednog stanja. Gradska apoteka u Novom Pazaru snabdevena je maskama i rukavicama, kao i svim dezinfekcionim sredstvima, ali cena istih neće se menjati u narednom periodu.

Cena alkohola od 100 ml je 99 dinara, dok je gel za suvo pranje ruku 180 dinara. Druga dezinfekciona sredstva na bazi hlora od 100 ml su 50 dinara, dok su maske 130 dinara , a rukavice 16. Ono što je bitno, kako ističe načelnica gradskih apoteka Sanela Prenča, je da svih sredstava ima dovoljno tako da građani ne moraju da brinu o deficitu istih ili da ih kupuju u ogromnim količinama, što je bio slučaj za vreme vanrednog stanja.

Kada je reč o leku hlorakinu i hidrohlorofilu, mogu se naći u apotekama, iako je dokazano da ovi lekovi nisu uspešni u lečenju korona virusa

Deficita u lekovima nema. Svi lekovi za bolesnike koji boluju od autoimunih i hroničnih bolesti, mogu su naći na rafovima gradske apoteke, a ukoliko nekog leka nema za njega postoji adekvatna zamena.

Iako je vanredno stanje prestalo da važi, korona virus je i dalje prisutan, pa Prenča poručuje da svi građani treba da povedu računa o higijeni svojih ruku kao i o zaštiti lica.

M.J.

Podeli

Mina Jovicic

Recent Posts

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

46 mins ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

5 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

7 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

10 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

11 hours ago