Društvo

Početak posta i mubarek meseca Ramazana

Prema takvimu Islamske zajednice večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mesec Ramazana, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mesec Ramazan je mesec obaveznoga posta za sve punoletne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoletan, zdrav, slobodan musliman dužan je da posti čitavih mesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mesec ramazan je 9. mesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno posteo je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom Ramazana u našem gradu biće organizovan u okviru vanrednih mera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa, pa će tako građani biti u prilici da kupe tradicionalne ramazanske pitice, ali uz poštovanje mera razmaka od dva metra i u trajanju do 17 časova.

Danas u gradu se nisu mogle primetiti velike gužve povodom nastupajućeg meseca Ramazana, jer su građani veroavtno zbog vanredne situacije izazvane korona virusom već nabavili potrebne namirnice ranije. Vernici koji obeležavaju mesec Ramazan, spremni su za ovaj mubarek mesec i nadaju se skorom prekidu vanrednog stanja, da bi tradicionalno mogli da se okupljaju za vreme iftara sa svojim prijateljima i rodbinom.

Radio televizija Novi Pazar i ove godine pripremila je bogat i celodnevni ramazanski program koji će građani moći da prate i u vreme policijskog časa.

Ekipa RTV Novi Pazar svim vernicima želi Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

M.J.

Podeli