DruštvoVesti

Ministarstvo namerava da školsku godinu završi po planiranom kalendaru: Đaci na raspustu celo leto?

ŠKOLSKA godina završiće se prema ranije planiranom školskom kalendaru – polovinom juna. Produženje je moguće najviše za nedelju dana, ukoliko bude potrebno više vremena da se zaključe ocene. Deca ne treba da budu žrtve i ostanu bez letnjeg raspusta. Ovo je rečeno “Novostima” u Ministarstvu prosvete, povodom informacija da bi đaci mogli da idu u školu do 15. avgusta, a da školska godina počne 15. septembra. Za to, kažu, nema potrebe jer se nastava odvija na daljinu i sve što je predviđeno školskim planom i programom biće završeno.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je moguće da se deca u školske klupe vrate početkom juna, ukoliko se za to steknu uslovi. U školu bi išli dve najviše tri nedelje i taj period iskoristio bi se za zaključivanje ocena. Šarčević je rekao i da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava.

Nisam voljan da se to desi brzo. Školska godina po zakonu traje do 31. avgusta, ali mi imamo dovoljno vremena da sve završimo na vreme. Pred nama je ceo maj, a nastava na daljinu ići će i dalje – naveo je Šarčević.

Takođe, mala matura planirana je prema ranijem rasporedu, a to je sredinom juna, ukoliko epidemiološka situacija bude to dozvoljavala. Proba male mature elektronskim putem planirana je za 22, 23. i 24. april, a proba male mature na tradicionalan način “papir-olovka” biće održana kada se završi vanredno stanje. Posle toga sledi “pravi” završni ispit, koji će, takođe, biti održan na stari način – “papir-olovka”. I upis na fakultete će biti najverovatnije održan po ranijem planu – od 22. juna i to uz prijemne ispite.

Inače, časove na daljinu nastavnici će snimati od kuće, a snimanje u OŠ “Ivan Goran Kovačić” prekinuto je, kako bi nastavnici bili pošteđeni rizika od zaraze.

Rad na daljinu je usavršen i to tako što će od sada nastavnici snimati časove od kuće – rekao je Šarčević. – Nema potrebe da nastavnik stoji u nekom imaginarnom studiju ili studiju RTS i snima časove. Distribuirali smo oko 70 laptopa koje Ministarstvo ima, a Unicef je dao softver za to.

Postoje indicije da je snimanje za RTS prekinuto nakon što su pojedini iz Ministarstva, koji su prisustvovali snimanjima, kao i direktor škole otkrili da su zaraženi koronom.

 

Izvor: Novosti

Foto: P. Mitić

Podeli