COVID-19Vesti

U drugi mesec epidemije Srbija ulazi sa 1.908 obolelih i 51 žrtvom

Pre tačno meseca dana registrovan je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji. Danas ih je ukupno 1.908, a od posledica zaraze ovim virusom umrla je 51 osoba.

Još deset osoba koje su bile uhapšene u hotelu “Kraun plaza” priznalo je krivicu za nedozvoljeno okupljanje i zaključilo sporazume sa tužilaštvom prema kojima su već pravosnažno osuđeni na kazne kućog zatvora. Direktor bara dobio je kaznu od deset meseci kućnog zatvora.

Avion A319 poleteo je iz Beograda za Bratislavu odakle će vratiti naše građane, rečeno je Tanjugu u “Er Srbiji”. Avion je poleteo nešto posle osam sati, objavio je beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Građani Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Kikinde najviše su kršili zabranu kretanja tokom vikenda, dok su mere najviše poštovali u Jagodini, Prijepolju, Vranju, Kraljevu i Somboru, kaže za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Okončana zabrana kretanja koja je na snazi bila od subote u 13 časova. Danas će kretanje biti zabranjeno od 17 sati.

Zabrana kretanja bila je na snazi od subote do ponedeljka u 5 sati

U Srbiji je registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a 51 osoba je preminula.

Hospitalizovane su 1.082 osobe, od kojih je 88 na Sajmu u Beogradu. Na respiratorima 98 ljudi i njihovo stanje je ozbiljno.

Trebalo bi da otpočne prijem prvih pacijenata zaraženih koronavirusom, koji imaju lakšu kliničku sliku, u privremenu bolnicu u Halu 1 Novosadskog sajma.

Do 15 časova 5. aprila u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Pojavilo se i novo žarište koronavirusa – Novi Pazar gde su zaražene 22 osobe, a direktor bolnice u tom gradu Meho Mahmutović rekao je za RTS da očekuju još obolelih zbog nepoštovanja mera Vlade.

Novi Pazar – novo žarište koronavirusa

Ruski vojni stručnjaci uključili su se u borbu protiv koronavirusa u Srbiji, posetili zdravstvene ustanove gradova širom Srbije. Između ostalih, oni su bili i u Ćupriji, još jednom žarištu, gde su kolegama iz bolnice i doma zdravlja pomogli.

Epidemiolog dr Predrag Kon je na jučerašnjoj konferenciji rekao da se Srbija nalazi u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju, ističući da je krajnje vreme da se prestane sa kontaktima.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u nedelju, tokom obilaska magacina u Staroj Pazovi, da će pred Srbijom biti teških noći, dodajući da je Srbija dosad dala 370 miliona evra za nabavku medicinske opreme.

Jutros u 5.00 okončana je zabrana kretanja građana, najduža do sad, koja je na snazi bila od subote u 13.00.

Tokom radnih dana kretanje će biti zabranjeno od 17.00 do 5.00, a kretanje je dozvoljeno samo onim građanima koji imaju dozvole nadležnih.

 

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Podeli