Društvo

”Otvorena ruka” donirala vizire zdravstvenim radnicima

Humanitarna organizacija ”Otvorena ruka”, podelila je desetak vizira zdravstvenim radnicima različitih službi Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Opšte bolnice u Novom Pazaru. Kako je najavljeno, ova humanitarna organizacija će uskoro započeti proizvodnju vizira, tako da se očekuju učestalije donatorske akcije, kada je u pitanju zaštitna oprema za medicinare.

Humanitarna organizacija Otvorena ruka u kojoj volontira značajan broj lekara, donirala je vizire različitim službama zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru. Zaštitna oprema prvo je uručena Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje.

”Razmišljajući o situaciji u kojoj se trenutno nalazimo i o potrebama za zaštitom zdravstvenih radnika, udruženje Otvorena ruka je preko prijatelja iz Kragujevca došla do desetak vizira koje ćemo podeliti različitim službama: epidemiološkoj službi ZZJZ , Infektivnom odeljenju, Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije u zgradi Medicine rada, a koja predstavlja mesto gde se javljaju pacijenti sa sumnjom na zarazu korona virusom, podelićemo Hitnoj službi, Dečijem odeljenju, Odeljenju anestezije i Dečijem dispanzeru. Znam da je 10-tak vizira malo, ali raduje me ideja da među članovima postoji ideja za samostalnom proizvodnjom vizira. Očekujemo da nam stigne 3d štampač i pokrećemo proizvodnju što više vizira kako bismo mogli da podelimo lekarima i medicinskom osoblju kojima su potrebni ovakvi vidovi zaštite. Potrudićemo se da pokrijemo sve službe u Domu zdravlja i Opštu bolnicu”, izjavio je dr Jasmin Hamzagić ispred Otvorene ruke.

Vizir je vrsta zaštite koju najčešće lekari koriste prilikom direktnog kontakta sa pacijentom koji je sumnjiv na neko respiratorno oboljenje. S toga, prema rečima epidemiologa ZZJZ Safeta Ganića, donacija je od velikog značaja za lekare na prvoj liniji fronta.

”Ovo sprečava direktni prodor kapljica ili bakterija i virusa putem vazduha do sluznica očiju i usta. Vizir zamenjuje masku i nadoknađuje njene nedostatke. Svaka donacija je dobrodošla, jer mi smo u direktnom kontaktu, na prvoj liniji fronta u otkrivanju i praćenju pacijenata koji su oboleli od svih respiratornih infekcija uključujući korona virus”, izjavio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Safet Ganić.

S.Lj.

 

Podeli