Categories: DruštvoVesti

U Srbiji još 82 zaraženih od koronavirusa, ukupno 741

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovane još 82 pozitivne osobe na korona virus , čime je ukupan broj obolelih porastao na 741, a do sada je od ove bolesti umro 13 osoba, saopštila je danas zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su od poslednjeg izveštaja registrovana još tri smrtna ishoda koja se povezuju sa Kovidom 19.

Rekla je da je u KC Vojvodine preminuo pacijent star 62 godina koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i bolesti bubrega, zatim u KBS Dragiša Mišović još dve žene stare 86 i 82 godine, a obe su imale udružena hronična oboljenja.

Kišić Tepavčević je novinarima rekla da su od poslednjeg izveštaja, do 15 časova testirani uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.

Ukupno je do sada testirano 2. 462 osoba u Srbiji.

Kisić Tepavčević je istakla da se u ovom momentu na respiratoru nalazi 55 osoba, od kojih 10 na Infektivnoj klinici KCS, troje u KC Niš na Klinici za infektivne bolesti, četiri u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KBC ”Dragiša Mišović”, sedam na Klinici za pulmologiju KCS i 10 u KC Niš u staroj zgradi hirurgije.

Ona je navela i da je nulti pacijent u Srbiji izlečen, kao i da je više od 50 pacijenata imalo dvostruko negativan nalaz.

“Sadašnji broj obolelih pokazuje kakve smo mere preduzeli prethodnih 7 dana, a ovo kako se ponašamo danas i juče, videće se narednih dana. Ključ je u nama i svi moramo ozbiljno da shvatimo koliko svaki pojedinac ima ulogu u daljem širenju infekcije“, poručila je Kisić Tepavčević.

Definisani kriterijumi za masovno testiranje

Sada smo jasno definisali kriterijume koji su usmereni na masovnije testiranje i određene grupe ljudi, ukazala je Kisić-Tepavčević.

Ona je  dodala da testiranje samo po sebi ne znači ništa i da je samoizoalcija naše oružje protiv ove infekcije.

Testiranje će, prema njenim rečima, biti usmereno ka traganju za osobama koje nemaju simptome bolesti.

“Ako se svako bude ponašao kao potencijalni nosilac infekcije na pravom smo putu. Testovi su tu samo da pokažu koje osobe u tom momentu imaju infekciju, i za koje je neophodno da se izolaciju i spreče širenje virusa na porodicu i ostale članove zajednice”, podvukla je Kisić-Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoje dve vrste osoba – oni koji su zabrinuti i žele po svaku cenu da se testiraju, kao i oni koji dobiju blage simptome i misle da nije virus korona, a kada postaje teže jako kasno se odluče da se jave.

” Ne zna se da li su oni opasniji od onih koji se jako brinu i žele po svaku cenu da se testiraju i onda beže kada dobiju pozitivan rezultat. Nemojte da se plašite da se testirate, ni da bežite ako ste pozitivni, i jedno i drugo je jako bitno“, naglasio je on.

Kon je istakao da prošireno testiranje ima za cilj da se nađe ko je zaražen, na osnovu kontakta sa inficiranim, i da se spreči dalje širenje.

“Proširenje testiranja ne znači da će svako da se testira”, poručio je on.

Na pitanje koliko ima izlečenih pacijenata Kisić-Tepavčević je rekla da bukvalno pred ulazak u salu na konferenciju za štampu dobija informacije, pa ne postoji vremena za detaljniju analizu, te je fokus na ukupan broj pozitivno testiranih i smrtnim slučajevima.

„Svakako da ima dosta dobrih vesti. Slažem se da i takve informacije treba da širimo. Nije to što ne želimo da radimo i što želimo navodno da plašimo brojkama, nego ne stižemo da radimo“, ukazala je ona.

Istakla je da je prvi pacijent kod koga je utvrđen virus otpušten, da je najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru sa njega skinut i da više od 50 pacijenata ima negativan nalaz dvostrukog testa te važe za izlečene.

Detaljnim analizama, kako kaže posvetiće se kada prestane ovako veliko opterećenje.

 

Izvor: Tanjug

Foto:  Pixabay

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago