DruštvoVesti

Sleteo avion iz UAE, stiglo 10 tona pomoći

Po instrukcijama Nj.V. šeika Halife bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, a pod nadzorom Nj.V. šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, presotolonaslednika Abu Dabija i zamenika vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali hitnu isporuku humanitarne i medicinske pomoći Republici Srbiji avionom koji je danas sleteo u Srbiju.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomate iz UAE.

Avion iz Emirata, koji sadrži ogromnu količinu humanitarne pomoći i medicinske opreme, deo je odluke UAE da pomogne zemljama, koje je zahvatila epidemija Covid-19, u sprečavanju daljeg širenja Korona virusa i da se odgovarajućom opremom izbore protiv ove bolesti.

Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli su niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svetu u borbi sa ovim opakim virusom a Republika Srbija kao jedna od prijateljskih zemalja je u UAE i ovog puta imala prioritet.

Pored donacija medicinske opreme i humanitarne pomoći koje su otišle većem broju najugroženijih zemalja sveta, Vlada UAE mnogo je radila i na evakuaciji svih državljana Zaliva -posebno iz Kineske provincije odakle je pandemija krenula.

Svim ljudima koji su se vratili u UAE obezbeđena je najbolja moguća nega u “šeik Zajed humanitarnom gradu” -medicinskoj zoni oformljenoj u Abu Dabiju kako bi se svim povratnicimaomogućio bezbedan ulazak u zemlju bez ugrožavanja svog i zdravlja drugih koji žive na teritoriji UAE.

Državljanima koji su zbog pooštrenih mera i vanrednog stanja u kojem se nalazi veliki broj svetskih zemalja nisu mogli da se vrate u svoju zemlju je odobren neometan privremeni boravak na teritoriji UAE sve do trenutka normalizacije trenutne situacije.

Važno je pomenuti da su prema podacima Svetske zdravstvene organizacije UAE zemlja koja je testirala najveći broj svojih žitelja na COVID-19, uspevši da na svojoj teritoriji uspostavi sistem koji će na najbolji mogući način sprečiti širenje virusa.

UAE će nastaviti svoju uspešnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srbijom a posebna pažnja i pomoć bratskoj zemlji i njenom narodu će biti pružena u svakom pa i ovom izuzetno teškom trenutku za sve.

 

Senada Kalić

Foto: Tanjug

 

 

Podeli