DruštvoVesti

Štab: Novi Pazar i dalje bez zaraženih

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić izjavio je da u Novom Pazaru do sada nije potvrđen ni jedan slučaj obolelog od virusa korona.

Zbog širenja dezinformacija od strane pojedinih portala, na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, jedan od zaključaka je bio da će protiv takvih lica biti podnete krivične prijave. Takođe, najavljeno je da će od ponedeljka iz Zavoda za javno zdravlje svakodnevno obaveštavati o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i rezultatima na dnevnom nivou.

Kao što je Torlak jedina referentna laboratorija za analizu uzoraka u zemlji, tako je Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru, jedina merodavna institucija u gradu, kada je u pitanju epidemiološka situacija i broj obolelih – zaključeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Iako se, prema rečima direktora ZZJZ Šefadila Spahića, epidemiološka situacija komplikuje iz dana u dan, zbog broja obolelih u okruženju, ona je za sada pod punom kontrolom.

”Za sve uzorke koje smo do sada poslali, rezultati su negativni. Zvanično nemamo potvrđen mikrobiološki i virusošloški ni jedan pozitivan nalaz do ovog trenutka”, kazao je dr Spahić. On je rekao da se očekuju rezultati za tri uzorka i podsetio da analize vrši jedna referentna laboratorija za celu zemlju, a da je priliv uzoraka sve veći i veći, te da se zbog toga rezultati ne mogu odmah očekivati.

Doktor Spahić upozorava da je, zbog pojedinaca koji i dalje šetaju u grupama, nedovoljno ozbiljno shvatajući naredbe i mere vlade, situacija zabrinjavajuća. On apeluje na građane, koji imaju simptome koji bi mogli ukazivati na virus korona, da se na vreme jave svojim izabranim lekarima, jer, kako ističe, u pitanju je virus koji ne može i ne sme da se krije.

Štab je doneo zaključak o zabrani rada ugostiteljskih objekata, izuzev kuhinja za preuzimanje i dostavu hrane, kao i zaključak o formiranju Kol centra za psihološku pomoć gradjanima.

S.Lj.

Podeli