Ekonomija

Isplata penzija uz ovlašćenja ili dostavom

Građani stariji od 65 godina, kojima je zbog virusa korona zabranjeno napuštanje domova, moći će da dobiju svoje penzije potpisivanjem ovlašćenja za nekoga ko će u njihovo ime podići novac ili pozivom banke u kojoj imaju otvoren račun, saopštili su u Vladi Srbije.

U prvom slučaju je potrebno popuniti ovlašćenje koje će sadržati lične podatake penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke, iznos koji se isplaćuje i brojem i slovima, kao i potpis. Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi – navode u Vladi.

Osoba koja podiže novac mora tom prilikom da ima svoju i ličnu kartu onoga čiju penziju uzima.

Oni koji ne potpišu ovlašćenje nekome imaju otvorenu i opciju da pozovu banku u kojoj imaju otvoren tekući račun i da kažu adresu na koju žele da im se dostavi penzija. Po hitnoj proceduri, navode u Vladi, građanima će u ovom slučaju Pošta Srbije dostaviti penzije, a troškove dostave pokriće Republika Srbija.

Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili SMS porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati – stoji u saopštenju Vlade.

Podsetimo, ranije je najavljeno da će martovske penzije biti isplaćene iz jednog dela, kao i da će svaka biti uvećana za po 4.000 dinara.

 

Izvor:Južne vesti

Foto: print screen/Narodna banka Srbije;  A. S.

 

Podeli