Društvo

Novi Pazar i dalje bez zareženih – epidemiološka situacija se komplikuje

Iako u Novom Pazaru nije potvrđen ni jedan slučaj obolelog od korona virusa, epidemiološka situcacija se, kako je rečeno na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, polako komplikuje, s obzirom na obolele u okruženju. Sva gradska preduzeća funkciunišu u skladu sa uslovima vanrednog stanja, a prema izveštaju Policijske uprave 12 osoba je tokom jučerašnjeg dana prekršilo zabranu kretanja u vreme trajanja policijskog časa.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom pazaru dr Šefadil Spahić je rekao da su rezultati poslednjih 13 uzorkovanih slučajeva negativni na korona virus.

”Sa današnjim danaom nemamo potvrđenih slučajeva obolelih od korona virusa. Situacija se komplikuje zato što se u okruženju pojavljuju slučajevi korona pozitivnih, u Sjenici i u Kraljevu, što komplikuje situaciju. Licu koje je bilo u bližem kontaktu sa obolelom iz Sjenice, izrečena je mera kućne izolacije. Izvršiće se uzorkovanje brisa grla i nosa i poslati na analizu. U zavisnosti od rezultata radiće se uzorkovanje ostalih kontakata”, kazao je Spahić.

Spahić je kazao da su zdravstvene ustanove u Novom pazaru i Tutinu spremne i da su obezbeđena mesta za izolaciju i lečenje pacijenata. ”Za lečenje zaraženih pacijenata obezbeđen je prostor na Infektivnom odeljenju. Trenutno imamo preko 100 spremnih kreveta”, kazao je doktor Spahić.

Sve osobe, ukupno 532 su dobrog opšteg stanja – ističe doktor Spahić, a od 5 pacijenata koji su se javili ambulanti za febrilna stanja samo jedan je imao povišenu temperaturu.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije upućuju sve pohvale socijalno odgovornim privrednicima koji svojim aktivnostima doprinose bezbednijem funkcionisanju lokalne zajednice. Međutim, prema izveštaju Policijske uprave, tokom jučerašnjeg dana privedeno je 12 lica kod dežurnog sudije zbog kršenja zabrane kretanja od 17 do 5 sati. Podsećamo, najblaža kazna je 4 meseca kućnog pritvora nakon nagodbe,  a očekuju se i rigoroznije mere kao što su zatvor i novčano kažnjavanje.

S.Lj.

Podeli