EkonomijaVesti

Njiva ne može da čeka: Zemljoradnicima dozvola da obave setvu

PROLEĆNA setva u Srbiji se zahuktava, a kako je za “Novosti” potvrdio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, svi ratari će moći, uz posebnu dozvolu, na njive i posle policijskog časa. Potrebno je da se prilagođavaju vremenu, ali ih niko neće uhapsiti ukoliko ih zatekne u traktoru da se vraćaju sa oranica.

Najveći deo poljoprivrednika već je spremilo gorivo, seme i đubrivo, pa ne bi trebalo da bude većih problema. Setva kukuruza je u toku, a kako je objasnio ministar Nedimović, treba živeti i posle korone.

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika Fonda “Žito Srbije”, njihova ideja jeste bila da poljoprivrednici budu na njivama od pet časova ujutru do osam sati uveče. Treba posejati dva miliona hektara.

Već je počela setva šećerne repe, a ostale žitarice idu nešto kasnije, da se zemlja malo ugreje – objašnjava Saković. – Realno je da to sve počne negde u aprilu. Inače, zasada pšenica dobro izgleda na poljima. Poljoprivrednici će morati da povedu računa o neophodnoj zaštiti, ako se pojave bolesti i štetočine.

Kada je reč o zalihama brašna, ulja, mleka, mesa i mesnih prerađevina, zasada ima svega dovoljno i proizvodnja nesmetano ide. Da ima dovoljno brašna, potvrdio nam je i Saković. Kako je rekao, brašna i pšenice ima dovoljno za godinu dana, uz izvoz.

Da bi mogli da rade i dobiju dozvolu, moraju da se jave svom odseku, odnosno okrugu, za koji se traži dozvola za kretanje. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu koje će se kretati, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere.

Poljoprivrednici koji budu morali da se zbog rada na njivama kreću tokom policijskog časa dužni su da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internetu adresihttp://agromere.registar-uzb.rs/. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17 do 5 časova, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će one biti sprovedene. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova. Stočari su dužni da zahtev za odobrenje kretanja podnesu na internet-adresu http://stocarstvo.registar-uzb.rs/.

PROIZVODNjA KVASCA

PROIZVODNjA kvasca je počela i trebalo bi da ga bude u radnjama, već u utorak ili sredu. Prema rečima Nedimovića, fabrika u Senti, u nedelju je pokrenula proizvodnju kvasca. Suvi ostali kvasac, treba da bude isporučen trgovinskim lancima.

Inače, ministarstvo poljoprivrede, predložiće zabranu izvoza kvasca, kako bi se snabdele sve prodavnice u našoj zemlji.

 

Izvor: Novosti

Foto: Tajug

 

Podeli