DruštvoVesti

Vučić: Imamo treću žrtvu, krećemo sa masovnim testiranjem za 48 sati

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Predsednik Srbije je rekao da je pre nešto više od sat vremena preminula još jedna osoba stara 60 godina u bolnici Dragiša Mišović, i dodao da je to treća osoba koja je preminula u našoj zemlji od koronavirusa.

Kako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku,

“Broj obolelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se delimično uspešno uz nadzor i ključu ulogu lekara da pandemijsku krivu usporimo, ali nismo suštinski napali virus”, rekao je Vučić i dodao da su danas imali razgovor sa kineskim prijateljima.

Kako kaže, razgovarali su o tri stvari.

“Jedna kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, durgo su dodatne mere koje moramo da preduzmemo, i treća su ekonomske mere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza”, rekao je Vučić.

“Promenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana”, rekao je Vučić i dodao da će u međuvrremenu dobiti i nove testove.

Prema njegovim rečima, prihvatili su kineski model.

Prema njegovim rečima, to je kao kada imate gangrenu na nozi, i vi je odsecate, ali ona raste na drugoj strani, i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu.

“Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i deo skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav”, rekao je Vučić.

Dodao je da je za to potrebno potpuno poštovanje pravila, i dodao da su kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat.

“Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugi. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora”, istakao je Vučić.

“Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemusnka bolnica”, rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

“Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom”, rekao je Vučić i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus”, rekao je Vučić.

Kaže da će početi da se proizvodi Hlorokin i u Srbiji.

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Dovoljno je da 21 do 27 dana sedimo u kući i kraj. To samo od nas zavisi, inače neće biti kraj nikada, naglasio je Vučić.

Što se tiče ekonomskih mera pripremamo ozbiljan paket mera i značajan i veliki novac. Srbija neće da smanjuje penzije, nećemo dirati ni minimalac ni plate u javnom sektoru, svećemo sada da usmeriti na privatan sektor.

Kurir

Fito:Beta

Podeli