EkonomijaVesti

“POMOĆI ĆEMO PRIVATNICIMA, DAĆEMO DEO PLATA POGOĐENIMA” Vučić: Suzdržite se dva meseca, ne otpuštajte radnike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je vlasnike privatnih firmi da se suzdrže u naredna dva meseca i ne daju otkaza radnicima za vreme epidemije korona virusa.

Što se tiče ekonomije, virus ruši svetski sistem, naša je sreća kad imate nizak javni dug i finansije i suficit, onda ste spremniji nego drugi. Biće uvećane plate za ljude sa VMA i iz vojnog zdravstva za 10 odsto, kao što imaju ostali. Pratim koliko je otpuštenih na Zapadu, moja molba privatnim vlasnicima je da se suzdrže dva meseca i ne daju otkaze, a mi ćemo videti da pomognemo. Što se državnog sektora tiče plate se neće smanjivati, neće niko dobiti otkaz, penzije će se isplaćivati. Beograd će na svaku adresu obezbediti pakete sa potreptštinama – rekao je Vučić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Odogovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da vlada ne može da donese nikakav dekret koji bi se odnosio na privatnike, već može samo da apeluje. Kako je rekao, moramo da radimo i da budemo jedna od država koja posle pandemije neće smanjivati plate u javnom sektoru, penzije.

Pomoći ćemo privatnicima, daćemo deo plata pogođenima, koji to dokažu, gledati kako da nadoknadimo – rekao je Vučić.

Dodao je da se u celom svetu daje na hiljade otkaza, te da su u poslednja četiri dana gotovo svi naši ljudi, koji su se vratili u zemlju, dobili otkaze u svojim kompanijama u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj…

Tako funkcioniše kapitalizam Zemlju ćemo ponovo da podignemo, uradili smo to 2014. godine, znaćemo ponovo – poručio je Vučić.

Zahvalio je i pojedinim privrednicima koji su svoje hotele stavili za prihvat bolesnika, ako bude bilo potrebno, navodeći da su tu molbu uslišili Miodrag Kostić u Novom Sadu, Momirovići u Beogradu i Tončev u Nišu.

Spremamo se i dali smo zadatak da budemo spremni za prihavt 10.000 bolesnika, jer očekujemo teške udare narednih dana – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da se u državnom sektoru ne planira smanjenje plata, a da sigurno niko neće dobiti otkaz, kao što će i penzije biti redovna, a 12. ili 13. aprila biće isplaćene najavljene 4.000 dinara jednokratne pomoći penzionerima.

Vučić je podsetio da je Grad Beograd obezbedio 173.000 paketa pomoći za penzionere sa primanjima manjim od 30.000 dinara, te dodao da se nada da će i drugi gradovi krenuti tim putem.

Predsednik je dodao da je od velikog značaja subota uveče ili nedelja jutro, kada će naš najveći avion A-330 doleteti iz Kine.

Nadam se da ću moći da sačekam taj avion, da građane obradujem onim što donose – rekao je Vučić.

On je dodao da država funkcioniše, iako “nije uvek zadovoljan”.

Kao što vidite, država funkcioniše, moram da pohvalim ljude koji rade, zabranom saobraćaja omogućeno je da policija još žešće proverava ljude. Moramo da sačuvamo ljude, posebno najstarije, jer ovi koji se oporavljaju lako su mladi – rekao je predsednik Srbije.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu. Na ovom linku možete da pročitate spisak svih telefona širom Srbije za informacije o korona virusu.

 

Izvor: Blic

Foto: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

 

 

Podeli