Društvo

Ljajić: Ne očekujem poremećaje u snabdevanju, uskoro stižu maske iz Kine

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da ne očekuje poremećaje u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama i robom široke potrošnje i pored velikog pritiska na supermarkete. Kineski kontigent maski za lice u apotekama bi trebalo da bude do subote, rekao je ministar Ljajić za N1.

“Ja mislim da će se taj stampedo u prodavnicama sprečiti sam od sebe, ljudi su već stekli dovoljno zaliha, imali smo situaciju da je prodaja brašna bila veća 460 odsto nego inače, soli 360 odsto, ulje deterdženti, ja sam obilazio neke markete i video sam rekao bih uobičajeno stanje, možda nešto malo veću gužvu. Očekujem da se situacija stabilizuje, jer ima dovoljno namirnica i ostalih proizvoda”, kaže ministar Ljajić.

Što se tiče ograničavanja kupovine nekih proizvoda, Ljajić kaže da su neki trgovci sami to već uradili za brašno i ulje, kao i da ministarstvu stoji na raspolaganju i ta mera, ali da joj nisu pribegli.

“Teško je to kontrolisati, možete da idete u nekoliko prodavnica, bilo bi pokušaja da se izigra ta mera. Ograničili smo cene na nivo od 5. marta, doneli smo i drugu meru – ograničavanje marže na voće, povrće i meso”, dodao je.

Navodi da će inspektori sada kontrolisati cene i moći će da kažnjavaju one koji se ne pridržavaju mera.

“Za 28 proizvoda su ograničene cene od 5. marta, za osam proizvoda biće limitirane marže, imamo instrumente da kontrolišemo. Nažalost neki su koristili kriznu situaciju, sada će inspekcija nakon odluka o ograničenju moći da kažnjava, od 500 hiljada do dva miliona dinara su kazne za pravno lice i za preduzetnike od 50 hiljada do 500 hiljada”, napomenuo je.

Prvi kontingent maski iz Kine očekuje se u petak ili subotu, kaže ministar i dodaje da su se neke fabrike iz Srbije koje proizvode tekstil i odeću javile da žele da se preorijentišu na proizvodnju maski, kako bi se nadoknadio deficit.

Podeli