DruštvoVesti

Sandžaklije više od 12 sati čekaju u kilometarskim kolonama između Austrije i Mađarske (VIDEO)

Brojna vozila među kojima i autobusi koji prevoze naše sugrađane, ali i brojne građane Srbije iz zemalja zapadne Evrope, najviše Nemačke, više od 12 sati stoje u kolonama dugim i do 40 kilometara. Ovaj snimak dobili smo od naših gledalaca  koji se već satima nalaze između Austrije i Mađarske s obzirom da je Mađarska zabranila ulazak svim osobama koje nemaju njihovo državljanstvo.  Kako saznaje RTV Novi Pazar kontaktirane su ambasade Republike Srbije i konzularna predstavništva u Austriji i Mađarskoj odakle im je predočena kompletna situacija. Takođe, kako saznajemo, predstavnici džemata u Beču će uz pomoć policije Austrije dopremiti pomoć u vidu hrane i pića do autobusa s obzirom da putnicima nestaju zalihe.

Prema podacima do kojih smo došli, samo u toku jučerašnjeg dana u Novi Pazar stiglo je oko 400 građana koji žive i rade na zapadu. RTV takođe saznaje da su i agencije koje su prevozile najveći broj putnika od danas obustavile svoje linije.

Podsećamo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na naše građane koji žive ili se nalaze na privremenom radu u zemljama Zapadne Evrope, posebno naglašavajući one u kojima su zabeleženi brojni slučajevi infekcije virusom COVID 19, da ne dolaze u Srbiju, a u slučaju preke potrebe i njihovog ulaska u zemlju propisuje im se obavezna izolacija u trajanju od 14 odnosno 28 dana, te uzorkovanje od strane nadležnih zdravstvenih ustanova.

I gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac apelovao je danas na sve sugrađane koji su iz zemalja EU došli u Novi Pazar da obavezno prate i slede uputstva nedležnih, te da ze jave ZZJZ, poštuju Uredbu Vlade Republike Srbije, ostanu u izolaciji i odgovorno postupaju prema sebi i drugima.

Podsećamo, za sve koji se ne pridržavaju ovih mera sprovodiće se zakonom predviđene sankcije.

 

 

Senada Kalić

Podeli