Categories: EkonomijaVesti

Gradimo bolnice, škole, vodovode…


Notice: Undefined property: stdClass::$inContentPlacementMethod in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 9996

Notice: Undefined property: stdClass::$afterParagraphNumbers in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Notice: Undefined property: stdClass::$stickyCustomHTMLAd in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

PREMIJERKA Ana Brnabić najavila je prošle nedelje da će dodatne 24 milijarde dinara, što je više od 200 miliona evra, Vlada Republike Srbije da uloži u kapitalne infrastrukturne projekte kako bi stimulisala privredni rast i ubrzala implementaciju programa “Srbija 2025”. Obrazloženo je da je ta odluka, koja će omogućiti veći rast građevinarstva i investicija, doneta sa ciljem ublažavanja negativnih efekata na našu privredu i ekonomiju zbog širenja virusa korona. Veliki broj projekata je već spreman, a finansiranje njihove realizacije odvijaće se preko vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Kako “Novosti” saznaju, planirano je da se sredstva utroše za rekonstrukciju objekata Urgentnog centra, Klinike za neurohirurgiju KCS, GAK u Višegradskoj, opštih bolnica u Pirotu, Kikindi, Gornjem Milanovcu, kao i velikog broja domova zdravlja, škola i institucija socijalne zaštite. Spremni su i projekti za zamenu dotrajalih, pretežno azbestnih cevi i za smanjenje gubitaka u sistemima za vodosnabdevanje u 27 opština.

Širenje kanalizacione mreže počeće od izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ističe, za “Novosti”, da lokalne samouprave u kontinuitetu rade na pripremi projekata iz sektora zdravlja, prosvete i socijalne zaštite, a sada su dodatno motivisane da ih što pre završe:

Kada su u pitanju javni objekti, u ovom trenutku postoji 41 projekat, za sistem vodosnabdevanja 27, a za postrojenja za preradu otpadnih voda 30. Za drugu fazu rekonstrukcije Urgentnog centra već je raspisana nabavka za izvođenje radova. Predviđeni su dogradnja prijemnog dela, rekonstrukcija dela zgrade u kojem je smeštena dijaliza…

Prema njegovim rečima, za Kliniku za neurohirurgiju KCS u toku je priprema nabavke, a planirani su rekonstrukcija i opremanje celog operacionog bloka. Kod vodosnabdevanja predviđeno je, kako navodi, da se stare, pretežno azbestne cevi zamene novim i da se uvede automatizacija koja će omogućiti da se u realnom vremenu prati funkcionisanje sistema:

Tu nam je cilj da se smanji gubitak vode koji u velikom broju opština iznosi od 60 do 70 odsto. Takvo je stanje u sistemima za vodosnabdevanje i to je problem koji “napadamo” u prvoj fazi.

Projekti kanalizacione mreže su u pripremi od jeseni, ali su oni veoma kompleksni i za njihovu izradu je potrebno više vremena.

Očekujem da će ove godine početi realizacija jednog dela tih projekata – ističe naš sagovornik. – Tu se prvo grade postrojenja za preradu otpadnih voda sa primarnom mrežom, a onda sledi sekundarna infrastruktura, koja uključuje rekonstrukciju postojeće mreže i njeno širenje.

Dodaje da su ovi radovi planirani, između ostalog, u Baču, Dimitrovgradu, Donjem Milanovcu, Ražnju, na Divčibarama, u Beloj Palanci, Babušnici, Surdulici i Velikom Gradištu.

Predviđena je i rekonstrukcija ili opremanje velikog broja škola, u Apatinu, Beogradu, Velikoj Plani, Kikindi, Kuli, Lučanima, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Paraćinu, Sečnju, kao i drugim mestima. Od institucija iz sektora socijalne zaštite tu su, pored ostalih, i Zavod za zbrinjavanje odraslih lica u Kragujevcu i Gerontološki centar u Pančevu. Planirani su i radovi za veliki broj zdravstvenih ustanova.

VODOSNABDEVANjE

PROJEKTI za sistem vodosnabdevanja, koji obuhvataju zamenu starih cevi i automatizaciju procesa, spremni su za 27 opština: Lapovo, Ćuprija, Rača, Lučani, Apatin, Loznica, Kruševac, Gornji Milanovac, Mali Iđoš, Knić, Vršac, Ada, Mali Zvornik, Kragujevac, Vladičin Han, Vranje, Krupanj, Lajkovac, Priboj, Trstenik, Bela Palanka, Vrbas, Užice, Tutin, Jagodina, Bor i Subotica.

 

Izvor: Novosti

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Forum privrednika u Tutinu- posjeta direktorke Fonda za razvoj RS Tatjane Matić

Tutin će u ponedjeljak, posjetiti direktorka Fonda za razvoj Republike Srbike, Tatjana Matić, koja će…

9 hours ago

Jošanica praktično obezbedila opstanak

Jošanica je praktično obezbedila opstanak u Srpskoj ligi Zapad. Kolo pre kraja, Pazarci na 12.…

13 hours ago

Koncert Džejle Ramović u Tutinu

Predsednik Foruma mladih SDP-a, Sulejman Hamidović, pozvao je sve sugrađane kao i građane drugih gradova,…

14 hours ago

Forum mladih Tutin organizovao turnir u malom fudbalu

"Atmosfera je danas tokom čitavog turnira bila odlična. Naše ekipe su bile fantastične, i ovo…

15 hours ago

Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda

"Danas smo obavili dosta pregleda što pokazuje da su roditelji zainteresovani za zfdravlje svoje dece…

18 hours ago

Ljajić: Žene imaju lidersku i ključnu ulogu

Predsednik SDP Srbije Rasim Ljajić poručio je danas na svečanom delu Izborne skupštine Foruma žena…

2 days ago