Kultura

Meditacije na Seni – izložba ulja, pastela i creteža

Muzej Ras i Kulturni centar u Novom Pazaru  organizovali su izložbu ulja, pastela i crteža međunarodno priznatog  akademskog  slikara Mehmeda Slezovića. Izložbom je obuhvaćeno Slezovićevo  umetničko stvaralaštvo od 2012. do 2019. godine, inspirisano urbanom i pejsažnom  tematikom Pariza gde su dela I nastala.  Izložba će za posetioce biti otvorena naredna 2 meseca.

Umetnička dela “Meditacije na Seni” akademskog slikara Mehmeda Slezovića nastala su tokom višemesečnog studijskog boravka u Parizu, a potom  i drugi ciklus “Pariz slika i grad” inspirisan međunarodnom predstonicom  umetnosti. Deo postavke izložen je u gradskom muzeju, a jedan deo u Galeriji multimedijalnog centra.

”Ubeđeni smo da će u narednom periodu svi posetioci imati da vide izvanredne slike našeg možda najpoznatijeg akademskog slikara Mehmeda Slezovića. Nije prvi put da naš muzej i Kulturni centar zajendno organizuju neke aktivnosti. Ova izložba povezuje dve najznačajnije ustanove kulture u gradu što je za nas posebno bitno”, rekao je direktor Muzeja ”ras” Fuad Baćićanin.

”Veliko je zadovoljstvo biti domaćin ovako divnoj izložbi s obzirom da je sam proces izložbe trajo jako dugo i bio inspisrisan umetnikovim boravkom u Parizu. Posetioci će u galeriji imati priliku narednih mesec dana da vide radove nastale iz ovog ciklusa”, izjavila je urednica izložbenog proframa Galerije MMC Amra Hodžić Jejna.

Slezovic je vise od tri decenije prisutan na likovnoj sceni. Reč je o umetniku koji se iskazao u slikarstvu, crtežu i grafici, ali po oceni kriticara i kao teoreticar umetnosti i pedagog.Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu  kao i postdiplomske studije. Izlagao je vise od 60  puta u zemlji i inostranstvu i oko 400 puta kolektivno.  Član je ULUS-a i Grafickog kolektiva Beogradskog kruga. Dobitnik je brojnih  priznanja u Srbiji i svetu.

S.Lj.

 

Podeli