Categories: EkonomijaVesti

Imamo pola miliona tona pšenice viška! Nema potrebe da se stvaraju zalihe bilo kojih namirnica

ZALIHA osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja, šećera i mineralnih voda, ima i biće ih dovoljno. Proizvođači i Privredna komora Srbije apeluju na građane da ne kupuju prekomerne količine. Rezerve pojedinih sirovina su i veće od potrebnih. Višak je 500.000 tona pšenice, a zaliha suncokreta i soje za ulje ima do nove žetve, do septembra. Nijedan proizvodni proces nije ugrožen. Proizvođači rade u tri smene, a roba se isporučuje i vikendom. Ovo je rečeno u petak posle sastanka predstavnika Privredne komore Srbije sa najvećim proizvođačima, kojem je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Nema razloga da pravimo skladišta u kući, svega ima i biće dovoljno – kazao je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež. – Svi proizvođači su nam potvrdili da su obezbeđeni, da imaju sve neophodne sirovine. Nema nikakvih problema ni sa ambalažom.

Prethodnih dana je bila povećana potražnja za osnovnim životnim namirnicama, zato su proizvođači pojačali isporuke. Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović istakao je, za “Novosti”, da je značajan skok u kupovini zabeležen samo u Beogradu, dok je u ostalim delovima Srbije to bilo neznatno.

U trgovinskim lancima je 80 odsto domaće roba, nije iz uvoza, tako da ne može da bude problema u snabdevanju – objasnio je Malinović. – Zaliha je dovoljno, imamo 500.000 tona pšenice koja je namenjena za proizvodnju brašna za izvoz. To je, znači, višak. Šećera isto ima, a sada počinje i nova sezona repe.

Robne rezerve su stabilne, kako ističe, i nema nikave potrebe za njihovim aktiviranjem, za povećanjem. Prema njegovim rečima, samo u nekoliko apoteka su pokušali da iskoriste situaciju i da povećaju cene zaštitnih maski, ali tržišna inspekcija je odmah to rešila. Navodi da u marketima i prodavnicama prehbrambene robe nije bilo takvih situacija.

Čadež je naglasio da je PKS u svakodnevnoj komunikaciji sa maloprodajnim lancima, kao i da redovno održavaju sastanke.

Ukoliko se dogodi da nekog proizvoda trenutno nema na rafu u prodavnici, to ne znači da je nestašica, nego da mora da stigne iz skladišta – rekao je predsednik PKS. – Snabdevanje je sada znatno olakšano u prestonici suspendovanjem odluke Grada Beograda o zabrani distribucije do 19.00.

Dodaje da je cilj sastanka sa proizvođačima bio i da se sagleda kako da postupe i kakve interne politike unutar kompanija vode kada je u pitanju moguća zaraza virusom korona.

Vladimir Milović, iz kompanije “Dijamant”, istakao je da je poslednjih dana potražnja povećana 50 odsto, ali da proizvodnja radi punim kapacitetom i da zadovoljava sve potrebe potrošača.

Ulje isporučujemo i subotom i nedeljom, radimo u tri smene – kazao je Milović. – Suncokreta i soje imamo dovoljno do nove žetve, do septembra. Nema mesta panici, robe ima dovoljno, ne samo u “Dijamantu”, nego i kod konkurencije.

Predsednik PKS je kazao da su u kontaktu sa različitim industrijama, i sa onima koji su sada najugroženiji iz oblasti turizma i distribucije. Ocenio je da su problemi sa kojima se oni suočavaju neminovni, jer je to globalna pojava, ali i da očekuje da neće dugo trajati.

Podsetio je da je PKS otvorila biznis info-servis koji je 24 sata dostupan za sve privrednike. Naglasio je da ukoliko postoji neki problem u distribuciji to odmah rešavaju.

Privrednici se javljaju različitim povodom kao što su, na primer, problemi sa kamionima koji su zastali na slovenačko-hrvatskoj granici, sa vozačem iz Italije, što rešavamo kroz komunikaciju sa Ministarstvom saobraćaja – objasnio je Čadež. – Kontaktiramo s kolegama iz privrednih komora Italije, Slovenije, Hrvatske, kroz mrežu naših partnerskih organizacija.

Naveo je i primer dobavljačkih lanaca koji imaju zastoj u isporuci robe iz Italije, jer fabrika tamo ne radi. U toj situaciji PKS pokušava da pronađe drugog proizvođača koji ima sličan poluproizvod.

PRAVILNICI

MNOGI zovu biznis info-servis PKS da pitaju šta da rade sa radnicima ako dođe do zaraze na poslu – kazao je Marko Čadež. – Sa Vladom radimo na pravilnicima da definišemo za svaku industriju precizno kako se postupa kada dođe do nekog problema. Imamo dobru komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja i pokušavamo da olakšamo put kompanijama da ne brinu oko procedure, ako se sumnja da je neki radnik zaražen.

VODE KOLIKO SE TRAŽI

MILOŠ Stojisavljević, iz kompanije “Knjaz Miloš”, istakao je da su spremni da isporučuju onoliko robe koliko se traži.

Savetujem da potrošači ne kupuju veće količine od onih koje su im potrebne, jer će robe biti – kazao je Stojisavljević.

 

Izvor: Novosti

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

23 mins ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago