Categories: DruštvoVesti

Potpisan ugovor za izgradnju toplane na biomasu u Novom Pazaru

Gradska toplana u Novom Pazaru dobiće 5,8 miliona evra za izgradnju novih kotlova na biomasu i renoviranje sistema daljinskog grejanja, predvidjeno je ugovorom koji je danas potpisan u Ministarstvu rudarstva i energetike sa predstavnicima gradske vlasti i toplane. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da će nova  Toplana  imati ekološku proizvodnju, cena grejanja će biti znato niža, sa većim kapacitetom za nove potrošače, što donosi  značajne benefite za našu lokalnu zajednicu.

Jedan od prioriteta Ministarstva rudarstva i energetike je  podrška lokalnim samoupravama za prelazak rada njihovih toplana na biomasu u toku je i realizacija projekta razvodnog gasovoda od Aleksandrovca koji će povezati Кopaonik, Novi Pazar i Tutin.

Gasifikacijom se, otvara mogućnost da se u Toplani u Novom Pazaru napravi još jedan dodatni kotao na gas od četiri megavata, što će ovom gradu  omogućiti potpunu energetsku sigurnost i snabdevenost energentima, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima Novog Pazara.

“Toplane u pet opština u Srbiji, koje su do sada u snabdevanju toplotne energije koristile fosilna goriva, uveliko dobijaju sredstva u vrednosti od 26,75 miliona evra za prelazak na biomasu. Ovaj projekat je značajan i zbog toga što se na kvalitetan način rešava problem zagađenja vazduha u Srbiji “, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posle potpisivanja ugovora.

Ugovorom, koji je danas potpisan u Ministarstvu rudarstva i energetike sa predstavnicima gradske vlasti i toplane predviđena je izgradnja novih  kotlova na biomasu i renoviranje sistema daljinskog grejanja.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da je Gradska toplana do sada za grejanje koristila mazut, koji je bio veliki zagadjivač, što je dovelo do gašenja toplane u samom centru grada.

Biševac,je  zahvalio je Ministarstvu rudarstva i energetke i Vladi Srbiji, ali I nemačkoj razvojnoj banci KFW na podršci u realizaciji, ovog, kako je naglasio značajnog projekta za grad.

“Nova toplana će imati ekološku proizvodnju, cena grejanja će biti niža, sa većim kapacitetom za nove potrošače. To donosi značajne benefite za našu lokalnu zajednicu”, kazao je Biševac.

Projekat finansiranja izgradnje toplana na biomasu sprovodi Vlada Srbije sa Vladom Nemačke, nemačkom razvojnom bankom КfW, kao i švajcarskom Кancelarijom za saradnju (SECO fond) i trebalo bi da bude okončan za jesen 2022. godine.

U planu je potpisivanje ugovora i sa opštinama Prijepolje i Кnjaževac.

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

20 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago