DruštvoVesti

Javna tribina za povratnike i povratnice iz readmisije

Nevladina organizacija Urban-In organizovala je javnu tribinu sa povratnicima i povratnicama po sporazumu o readmisiji sa ciljem podrške i pomoći u poboljšanju uslova života.

Na današnjem javnom razgovoru sa povratnicima i povratnicama pored razgovora o problemima i nalaženja načina da im se pomogne  izvršni direktor Urban-In Sead Biberović istako je da će biti objavljen javni poziv za sve povratnike i povratnice iz Novg Pazara i Tutina za sredstva koja Urban-In daje u okviru projekta „Moj dom je ovde“.

„Sredstva su u iznosu od 1800 eura koja su namenjena kupovini, nabavci, dodeli mašina, aparata, opreme, ili materijala koji će pomoći povratnicima i povratnicama koji planiraju da pokrenu svoju dohodovnu aktivnost“, kazao je Biberović.

Kao podrška ovom projektu ispred Gradske uprave bio je član Gradskog veća Fevzija Murić koji je kazao da je veoma bitno da se povratnici izjasne koje su to njihove potrebe, a ujedno i da ih informiše da je Grad Novi Pazar napravio jedan upitnik sa svojim partnerima koji se popunjava u Merhametu u Novom Pazaru i u opštinama Tutin i Sjenica.

„Želimo konkretno, svaka porodica da kaže šta im je u ovom momentu najpotrebnije. Nekom je potrebno rešavanje stambenog pitanja, nekom zapošljavanje, neke kvalifikacije, doškolovavanje, radionice. Potrebna im je pravna pomoć. Mnogi od njih nemaju rešene sve papire, ima dece koja su rođena u inostranstvu i nisu još uvedena u domaću evidenciju. Treba im možda neka psihosocijala pomoć. Znači ovde je pitnje pravne, socijalne i ekonomske pomoći i podrške“, istakao je Murić.

Podsećamo da je juče potpisan ugovor o realizaciji projekta podrške održivoj reintegraciji povratnika vredan milion i dvesta hiljada eura. Nosilac projekta je nemačka organizacija Radničko-samarićanski pokret (ABS), a glavni implementator je Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC). Projekat se realizuje u periodu od dve godine, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak.

A. Ademović

Podeli