Promocija knjige “Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936” autora Nadira Dacića

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je promociju knjige „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ autora dr. Nadira Dacića. Na promociji su govorili prof. dr. Husein Zvrko, i prof. Mehmed Bajraktarević.

Delo dr. Nadira Dacica govori o istoriji nastanka pljevaljskog muftijstva. Pljevaljsko muftijstvo u periodu od 1930. do 1936. godine bilo deo organizacione strukture Islamske zajednice Kraljevine Jugoslavije i pokrivalo sever i zapad Sandžaka dok su jug i istok bili u nadležnosti novopazarskog muftije. „Posebnost pljevaljskog muftijstva za Bošnjake Sandžaka bilo je u tome što je ono pored verskog života imalo nadležnosti i u obrazovnom sistemu. Na čelo muftijstva, početkom tridesetih godina prošlog veka dolazi Avnija ef. Barjaktarević jedan od najcenjenijih verskih vođa tog doba koji je pored svojeg maternjeg bosanskog, govorio i tri strana jezika. U tom periodu, Sandžak prolazi kroz prosvetni razvoj. Za samo par godina širom Sandžaka je otvoreno desetine mekteba i medresa, a hiljade dece dobija osnovno obrazovanje.“ – naglasio je dr. Dacić.

Materijal za svoju knjigu “Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936” autor je sakupljao u državnom  arhivu Crne Gore na Cetinju gde je pronašao zbirku “Arhiv uleme medžlisa” koja je iz arhiva u Skoplju prebačena u arhiv Crne Gore. Dacic ističe da je njegova knjiga od velikog značaja za Bošnjake.

Promociji su prisustvovali kulturni i javni radnici te predstavnici političkog i društvenog života Sandžaka.

M. J.

 

Podeli