DruštvoVesti

OPREZ PRI KUPOVINI KOZMETIKE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Fejk šminka s neta IZAZIVA I RAK! I izmet pacova moguć u njoj!

Pažnja: Ukoliko kupujete kozmetiku sa Fejsbuka ili Instagrama, proverite da li je stranica validna, ima li PIB, jer ako stoji samo mejl adresa, rizikujete da upotrebite proizvode koji uzrokuju i teške bolesti jer u njima može da bude svakakvih otrova

Uz garderobu, na društvenim mrežama Fejsbuku i Instagramu najviše se prodaju šminka i kozmetika poznatih svetskih brendova, ali i onih manje poznatih ili potpuno nepoznatih.

Međutim, veliki problem je to što na internetu ima i nepouzdanih profila koji damama prodaju i nude fejk i škart preparate za ulepšavanje, čija upotreba može ozbiljno da ugrozi zdravlje!

Čija je stranica

Ukoliko se odlučite za kupovinu ruževa, sjajeva za usne, pudera, rumenila, bronzera i ostalih preparata putem nekih profila na društvenim mrežama, obavezno proverite da li je iza stranice u pitanju fizičko ili pravno lice, kao i da li ima PIB i adresu. Ukoliko prodavac nema nikakve podatke osim mejl adrese, rizikujete da vam bude podvaljena opasna šminka koja se proizvodi u neadekvatnim i nehigijenskim uslovima. – Kod nas je sve što kupujete preko interneta mačka u džaku, čast izuzecima, ali potrošači treba da provere da li je u pitanju pravno lice, da li ima otvoren žiro račun. Ne možete kupovati nešto od nekoga ko ima samo mejl adresu i ništa više od kontakata. Oni koji prodaju onlajn sada su po zakonu obavezni da stave svoje podatke i PIB i sve što treba. Potrošači bi trebalo da provere te stvari pre kupovine – ukazuje za Kurirov potrošač predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

On je dodao da se potrošaču ne može pomoći ukoliko je proizvod kupio od fizičkog lica. – Treba proveriti i da li na izvornom sajtu nekog brenda uopšte postoji proizvod koji se nudi, pošto se dešavalo da neki proizvodi uopšte ne postoje kod tih brendova. Neki često i skidaju sliku poznatih brendova i stavljaju na te stranice. Više ni bogotac ne zna šta se sve može naći u tim proizvodima, može biti i opasnih sastojaka – naveo je Papović.

Koliko je situacija ozbiljna kada je u pitanju lažna šminka, govori i to što je još pre nekoliko godina FBI objavio upozorenje protiv kupovine fejk šminke, a za koju se sumnja da se pravi u Kini u nebezbednim uslovima. Analiza ovih proizvoda tada je pokazala da ova šminka često sadrži opasne sastojke kao što su arsenik, urin, olovo, živa, aluminijum i brojne kancerogene i toksične sastojke, razređivač za farbu, izmet pacova…

Otvorite četvore oči

Zato pri onlajn kupovini proverite validnost te stranice, jer neki od ovih opasnih sastojaka mogu da izazovu bakterijske infekcije, osip, trovanje, visok krvni pritisak, neplodnost, očne infekcije, pa i rak!

Prim. dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, rekao je za Kurirov potrošač da ti proizvodi mogu sadržati neke opasne sastojke, te da ne treba kupovati ništa bez deklaracije. – To je potpuno neprovereno, sve što niste videli i sve što nema deklaraciju ne možemo znati šta je, ima li štetnih elemenata i šta se zapravo nalazi u proizvodu. Svi proizvodi moraju proći kliničke studije i to košta, i zato su neki proizvodi i skupi, ali su i bezbedni. Do toga se ne dolazi lako, a ovo može da bude bilo šta i da se ne zna da li je bezbedno – naveo je dr Adamović.

Treba biti obazriv

ŠTETNE HEMIKALIJE MOGU UGROZITI KOŽU

Jelena Milić iz organizacije ALHem, odnosno Alternative za bezbednije hemikalije, navela je da oni nisu radili analizu tih proizvoda, ali da treba biti obazriv prilikom kupovine preko interneta. – Treba kupovati sa pouzdanih sajtova i veb-prodavnica, a nepouzdane izvore treba izbegavati, pogotovo kada je u pitanju kozmetika. To su smese koje mi stavljamo direktno na kožu, deo toga apsorbuje koža i, ako unutra ima nekih štetnih hemikalija, to se i te kako može odraziti na kožu i naštetiti joj – rekla je Milićeva.

ŠTA SE SVE MOŽE NAĆI U FEJK ŠMINKI

arsenik

urin

olovo

živa

aluminijum

brojni kancerogeni sastojci

izmet pacova

razređivač za farbu

KAKO PREPOZNATI FEJK ŠMINKU

ukoliko naručujete preko interneta prvo proverite ima li ta stranica licencu

proverite da li je reč o fizičkom ili pravnom licu

proverite da li ima PIB i adresu

pre kupovine idite na izvorni sajt tog brenda i proverite da li taj proizvod postoji

ponuda nepostojećih proizvoda poznatih brendova česta su pojava

KOJI ZDRAVSTVENI PROBLEMI PRETE

bakterijske infekcije

osip

trovanje

visok krvni pritisak

neplodnost

očne infekcije

slabljenje vida

kancerogena oboljenja

 

 

Izvor: Kurir.rs

Foto: Shutterstock, INSTAGRAM

Podeli