Kultura

BINKU: Promocija knjiga bosanskohercegovačkih autora

U organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku kulturu i umjetnost održana je promocija dve knjige bosanskohercegovačkih autora, Melide Trnavčić i Seada Husića iz Tuzle. Promocija je privukla pažnju novopazarskih ljubitelja pisane reči i posebno prosvetnih radnika.

Ovo je bilo veče savremenih književnosti, pre svega, bosansko-hercegovačke i bošnjačke. Sead Husić je u svojoj knjizi ”Iz savremenih književnosti – apriorna čitanja” pisao o nekim ljudima o kojima se, kaže, nije dosta pisalo.

”Najznačajnije za ovaj novopazarski prostor jeste da sam pisao o piscima iz Novog Pazara, kao što je Ismet Rebronja, Nadija Rebronja, Enes Halilović… Jedan dio knjige je posvećen ovim piscima, i meni je jako drago da je to uspelo se realizirat i napisat”, izjavio je književnik Sead Husić.

U knjizi kratkih priča ”Smrt u ogledalu” Melida Trnavčić se bavila pozicijom žene i ženskim identitetom kroz refleksije u ogledalu.

”Ova knjiga govori o univerzalnim temama koji su mnogi književnici do sada obrađivali, ali svaki na svoj način. Ona govori o smrti, na samo o smrti kao o koncu života, nego smrti prijateljstva, smrti ljubavi, smrti jedne žene i rađanje druge, i sve to kroz refleksiju u ogledalu”, izjavila je književnica iz Tuzle Melida Trnavčić.

Književnost je, kako su istakli autori, ali i organizatori iz Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost, važna spona između Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

S.Lj.

 

Podeli