Društvo

Delo umetnice Paše Gicić i fotografija Samira Delića na sarajevskoj izložbi podom Dana nezavisnosti BiH

Izložba “Počiteljska priča”, koju tradicionalno svake godine organizuje  Udruženje likovnih umetnika BiH (ULUBiH)  povodom 1. marta , Dana nezavisnosti BiH, predstavljena  je poklonicima umetnosti  u sarajevskoj Galeriji “Roman Petrović”.

Postavka donosi radove dvadeset priznatih autora iz Evrope, među kojima su i novopazarska umetnica Paša Gicić  i fotoreporter Samir Delić.

Na izložbi povodom Dana nezavisnosti BiH u Sarajevu, izložena su dva dela ove svetski priznate umetnice. Paša Gicić je profesor likovne umetnosti u Ekonomskoj školi i asistent na predmetima Slikaratvo i Zidno slikarstvo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u Evropi, Aziji i Africi.  Ove godine na Sinaju u Egiptu organizovala je radionicu ,,Sećanje na genocid u Srebrenici,, . U svom ateljeu ,,Pasa Casa d’ Arte,, u Novom Pazaru, pored slikanja bavi se i izradom vitraža i oslikanog stakla.


Svi predstavljeni  radovi nastali na prošlogodišnjem sazivu Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, gde je stvarao i  fotograf Samir Delić, koji radi i  kao novinski freelancer fotograf za različite agencije i više štampanih i elektronskih medija. Član je Udruženja Likovnih Umetnika Primenjenih Umetnosti Srbije (ULUPUDS), odsek Umetnička Fotografija. Izlagao je na više kolektivnih izložbi. Priredio pet samostalnih izložbi. Izlagao u Novom Pazaru, Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Počitelju i Kragujevcu. Dobitnik je prve nagrade Kulturnog centra REX/B92 na temu “Javna tajna” 2003. godine.

U okvirima svog delovanja Kolonija Počitelj, gde su i nastala dela prikazana na izložbi u Sarajevu, okuplja umetnike iz cele zemlje i sveta gde se u podneblju neobične lepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere umetnici – slikari, kipari i grafičari druže, razumjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte.

Podeli