DruštvoVesti

BNV povodom godišnjice otmice u Štrpcima: EU da osigura političku egzistenciju Bošnjaka Sandžaka

”Bošnjačko nacionalno vijeće izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i osuđuje saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju ovih zločina” navodi se u saopštenju za javnost,

”Činjenica da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca  predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji. Sve ovo je prethodilo zločinu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici što predstavlja jedinstven projekat pokušaja istrebljenja bošnjačkog naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost zbog činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost na ovim prostorima zbog poznatih dešavanja i zločina koji se vrše nad Bošnjacima i traže potpuno rasvjetljenje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, uključujući i zločin počinjen u Štrpcima” stoji u saopštenju.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Evropsku uniju da, kako se navodi, u procesu evropskih integracija zemalja regiona u najhitnijem roku pristupi reviziji Akcionog plana za manjine, stavi na dnevni red pitanje položaja Bošnjaka u Sandžaku i da hitno riješi status Sandžaka.

”Pozivamo Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgradi objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala politička egzistencija Bošnjaka Sandžaka” poručuju iz BNV-a.

Kao osnov za rješavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće predlaže da se u obzir uzme Inicijativa za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak koju je Vijeće usvojilo u maju 2019. godine.

Podeli