Kultura

Salkić: Ojačati saradnju sa novopazarskim Muzejem

Nakon sastanka sa sanžačkim zvaničnicima, potpredsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić je sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i lokalne vlasti, posetio i gradski Muzej u Novom Pazaru. On je tom prilikom kazao da će preporučiti bosanskohercegovačkim muzejima da ojačaju saradnju sa Muzejem u Novom Pazaru.

Na tradicionalno gostoprimljiv načlin goste je u dvorištu Muzeja dočekao direktor Fuad Baćićanin, a u Muzeju ih je dočekala umetnička sevdalinka, u izvedbi profesorKe solo pevanja Mubere Škrijelj i novopazarskog, a svetskog pijaniste Adema Mehmedovića.

”Lijepo je kad čuujete sevdalinku, gdje god da je čujete, ali ovdje u Novom Pazaru je posebno zadovoljstvo”, kazao je Salkić.

Svesni važnosti kulturne saradnje, zaposleni u Muzeju su se potrudili da organizuju zanimljiv doček. Kako je istakao direktor Muzeja, posebno su im dragi godsti iz BiH.

”Ono što Muzej radi, što je radio i što će raditi je uspostavljanje saranje sa institucijama i u zemlji i van nje. Naročito, s obzirom na većinsko bošnjačko stanovništvo, uspostavljati saradnju sa institucijama u BiH”, izjavio je Baćićanin.

Nakon obilaska muzejskih eksponata Salkić je pohvalio način na koji se čuva istorija ovog grada, istorija Bošnjaka, Srba ali i svih onih koji su prolazili ovuda.

”Sa radošću ću preporučiti da neki muzeji i institucije u BiH ojačaju saradnju sa ovim muzejem sve sa ciljem da se pomogne u istraživanju ovoga područja, koje nije dovoljno istraženo. Naša je obaveza da tragamo za našom prošlošću i da nam to koristi za našu budućnost”, kazao je Salkić.

Osim unapređenja već uspostavljene saradnje sa isntitucijama kulture u BiH, Muzej Ras će, kako je najavljeno, nastaviti intenzivno da radi projekte koji će afirmisati kulturu bošnjačkog i srpskog naroda na ovim prostorima.

S.Lj.

Podeli