Ako volite da jedete čips, bez obzira koji brend kupujete, kada otvorite kesicu, ona će uvek biti puna samo do pola, što je prilično razočaravajuće. Ipak, postoji dobar razlog za to.
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.
Naime, put kesice čipsa od fabrike do trgovine može biti prilično nezgodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa verovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas.
Ali to nije sve.
Ako ste mislili da je vrećica puna vazduha– nije. Zapravo, napunjena je azotom. Proizvođači čipsa pune kesice ovim gasom kako bi čips ostao svež. Ako bi vrećicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Rajders Didžest.
Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže da se produži njegov rok trajanja, već mu poboljšava ukus. U pitanju je prirodan gas i potpuno je siguran.
Izvor: index.hr
Depositphotos
Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…
Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…
rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…
Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…
Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…