DruštvoPolitikaVesti

Održan sastanak Biševca i ambasadora Harčenka: Novi Pazar primjer stabilnosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je nakon sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem da je Sandžak postao faktor stabilnosti u Srbiji i da bi na taj region mogli da se ugledaju i drugi prostori na Balkanu. Ambasador je nakon prve posjete Novom Pazaru ocjenio da Sandžak, kao multinacionalna, multikulturna i multikonfensionalna regija, daje veliki doprinos kulturi cele Srbije.

Ovo je prva posjeta ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka Novom Pazaru, domaćin mu je bio prvi čovjek Grada Nihat Biševac. Dvojica zvaničnika razgovarala su o daljem unapređenju dobrih odnosa između Srbije i Rusije, odnosno Novog Pazara i gradova Rusije čiji privrednici već posluju sa našim firmama.

Gradonačelnik Biševac ambasadora Bocana Harčenka upoznao je sa trenutnom situacijom u gradu i regionu, a njegovu posjetu Novom Pazaru vidi kao izuzetno važnu. Biševac je naglasio da je u Novom Pazaru uspostavljena politička stabilnost koja je, kako je ocjenjuje, uslov razvoja i prosperiteta.

“Odnosi između dve zemlje su odlični, Rusija nudi određene povlastice kompanijama iz naše zemlje i u tome vidimo šansu za privrednike iz Novog Pazara. Takođe, vidimo priliku i u turizmu  Rusi posećuju Srbiju, a naša želja je da obiđu i Novi Pazar i Sandžak, sredinu u kojoj nikada nije bilo incidenata na nacionalnoj osnovi”, izjavio je gradonačelnik Biševac nakon sastanka.

Jedna od tema susreta ticala se i unapređenja ekonomskih odnosa.

“Zadovoljni smo ocenom situacije u regionu i vidi se da su u Sandžaku zavladali međunacionalni mir, stabilnost i sloga, a politička i socijalna situacija stvaraju najbolje prilike za dodatna ulaganja i ekonomski razvoj. Rusija će pokušati da iskoristi te prilike. Dobili smo dobre ekonomske ponude i one će sigurno biti razmatrane na sednici Mešovite komisije Srbije i Rusije koja će biti održana početkom marta”, poručio je ambasador Harčenko.

Sastanku Biševca i Bocana Harčenka prisustvovali su i čelnik kompanije ALK ++ Adnan Bajramović i direktor Centra za srpsko – rusku sararadnju Miloš Kovačević. Oni su ranije, u decembru u Novom Pazaru organizovali susret ovdašnjih i privrednika iz Samarske regije.

Susret je bio prilika da se govori i o Poslovnom forumu Srbija – Rusija koji će biti uskoro organizovan, a koji je potvrda izvanrednih odnosa Srbije i Rusije i dva predsednika, Vučića i Putina.

Domaćin, prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima upoznao je gosta, ambasadora Rusije sa znamenitostima ovog grada, gosti su obišli Staru čaršiju, Bedem, Altun-alem džamiju i Sopoćane.

A. Ni.

Foto: S. Žu.

Podeli