DruštvoVesti

Korona “bira” pol i godišta: Od virusa su najugroženiji stari, dok za najmlađe do devet godina nije smrtonosan

KINESKI Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je najveću studiju od izbijanja epidemije virusa korona, koja bolesne i starije osobe markira kao najrizičnije grupe.Najugroženiji su kardiovaskularni bolesnici, potom dijabetičari i oni sa hroničnim respiratornim bolestima.

Utvrđeno je da su u najvećoj opasnosti stariji od 80 godina i da stopa smrtnosti povećava sa godinama, pa tako za osobe u četrdesetim ona iznosi 0,4 odsto, a u sedamdesetim čak osam odsto. Nije bilo smrtnih slučajeva među decom do devet godina.

Isto tako, zaključeno je da su ugroženiji muškarci – sa stopom smrtnosti od 2,8 odsto, dok kod žena iznosi 1,7 odsto.

Epidemija virusa kovid-19, koja je izbila u Kini, nije van kontrole, ali je situacija veoma opasna, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. On kaže da “postoji ogroman rizik i da ceo svet mora da bude spreman za to”.

Broj smrtnih slučajeva porastao je na 1.873, a među njima je i direktor glavne bolnice u Vuhanu neurohirurg Liu Ziming, saopštila je Zdravstvena komisija Vuhana. Van Kine je od posledica virusa korona umrlo petoro ljudi, dok je, širom sveta, zaraženo oko 73.000 osoba.

U studiji se navodi da je 80 odsto slučajeva klasifikovano kao blago. Prerano je da se kaže da li je izbijanje virusa doseglo vrhunac.

Svaki scenario je i dalje na stolu – kazao je Tedros Adhanom Gebrejsus, direktor Svetske zdravstvene organizacije. – Kineski izveštaj daje jasniju sliku o izbijanju bolesti, kako se razvijala i u kom pravcu se kretala, ali je još rano reći da li će se pad broja novih slučajeva nastaviti.

Virus koji izaziva kovid-19,NIAID-RML via AP

Kineski građani koji su kupili lek za lečenje groznice i kašlja u provinciji Hubei biće podvrgnuti dodatnom pregledu, saopštile su lokalne vlasti. Svi koji su od 20. januara nabavili lek protiv groznice, bez obzira na to da li su ga kupili preko interneta ili u apoteci, biće dodatno testirani i možda stavljeni u karantin.

Kompanija “Epl” je saopštila da proizvodnja i prodaja “ajfona” opadaju zbog virusa korona, kao i da će isporuke širom sveta privremeno biti ograničene. Proizvođač “ajfona” je prva velika američka kompanija koja je saopštila da će epidemija pogoditi njene prihode.

 

KRUZER KAO INKUBATOR

OKO 500 putnika napustiće u sredu kruzer “Dajmond prinues” u karantinu u Japanu, pošto su dobili negativne rezultate testova na novi virus korona. Dozvolu za izlazak, imaće samo oni negativni na testu koji nisu bili u bliskom kontaktu sa nekom zaraženom osobom. Od 3.711 putnika i članova posade 56 nacionalnosti, zaražene su 542 osobe. Sve više naučnika smatra da je brod poslužio kao inkubator za novi virus korona.

IZRAELCI GLASAJU “SPECIJALNO”

VIŠE specijalnih glasačkih kabina biće postavljeno na dan parlamentarnih izbora u Izraelu 2. marta za one koje bi mogli biti zaraženi virusom korona i nalaze se u karantinu u svojim kućama. A posmatrači će na tim mestima nositi zaštitnu odeću.

 

Izvor: Novosti

Foto: Chinatopix via AP,AP Photo Mark Schiefelbein

Podeli