Kultura

Izložba grafika Branimira Karanovića

U Galeriji MMC održana je prezetacija stvaralaštva magistra grafike, univerzitetskog profesora Branimira Karanovića. Izložba njegovih dela biće dostupna likovnoj publici naredne dve nedelje.

Branimir Karanović je neko ko u svemu vidi momenat za likovnu priču, koju majstorski uspešno pretoči u grafiku i fotografiju. Za ljubitelje likovne umetnosti izložba njegovih grafika je nesvakidašnji događaj u Novom Pazaru – ocenio je profesor Ervin Ćatović na otvaranju.

Profesor Branimir Karanović se već 4 decenije bavi fotografijom i grafikom. Stalno predstavljanje po njegovom mišljenju je vrsta obaveze i važan podsticaj za studente.

”Drago mi je što sam dobio priliku da izlažem u ovoj Galeriji, iako već više od 3 godine radim ovde na Državnom univerzitetu. Smatrao sam i svojom moralnom obavezom da se predstavim svojim pstudentima, jer ih na ovakav način dodatno motivišemo i afirmišemo”, izjavio je profesor Karanović.

Branimir Karanović rođen je u Beogradu 1950. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi prof. Božidara Džmerkovića u Beogradu. Magistrirao je grafiku 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Krsmanovića. Od 1978. do 1997. godine profesor je fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, nakon čega je bio redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. 2016. godine dobija zvanje profesora emeritusa na istom fakultetu.

Aktivno izlaže grafike i fotografije, kako na domaćim tako i na međunarodnim izložbama. Dobitnik je više značajnih nacionalnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a i UPIDIV-a.

S.Lj.

Podeli