VestiZanimljivosti

Nad Zvezdarom leteo dron sa Super boula: U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu predstavljena letelica za video-nadzor koja radi pomoću 5G tehnologije

Rad drona za nadgledanje, startapa Easy Aerial d.o.o. Srbija, čiji se razvojni centar nalazi kod nas, a proizvodi u Americi, predstavljen je u sredu u Naučno-tehnološkom parku u beogradskom naselju Zvezdara. U pitanju je tip drona, namenjen za pouzdan video-nadzor i video-analitiku u realnom vremenu, koji najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su Hitna pomoć, vatrogasci i vazduhoplovstvo.

Za testiranje je korišćeno “Telenorovo” 5G okruženje, tehnologija koja omogućava da prenos ne kasni i da se dronom upravlja iz kontrolnog centra, bez obuke novih službenika. A ova letelica je predstavljena nedelju dana pre nego što je to omogućeno u Njujorku.

Po rečima Ninoslava Adžibabe, jednog od osnivača startapa Easy Aerial, cena ovog “drona u kutiji” je od 50.000 do 100.000 dolara, uz dvogodišnju garanciju i stručnu podršku. Klijente imaju u 20 zemalja, a njihove dronove koristila je policija Majamija za nadgledanje poslednjeg Super boula, kao i mnogobrojne američke policijske i vatrogasne službe.

Ideja za postavljanje prve 5G bazne stanice u Naučno-tehnološkom parku bila je da se domaćim kompanijama i studentima omogući da svoja rešenja testiraju u Srbiji, a kao da se nalaze bilo gde u svetu.

 

Izvor: Novosti

Podeli