EkonomijaVesti

Biće više kvalitetnijih goriva: Uskoro novi pogon u pančevačkoj rafineriji

Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu doneće i poslovnu i ekološku dobit, najavljuje Naftna industrija Srbije.

Nakon završetka projekta Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo će se proizvoditi veće količine najkvalitetnijih goriva.

“Duboka prerada je ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a njegovom realizacijom, naša rafinerija biće svrstana među vodeće evropske rafinerije po pokazatelju dubine prerade od 99,2 odsto, što će ujedno doneti i brojne poslovne i ekološke benefite”. Ovo je u intervjuu za energetski portal „Balkanmagazin izjavio Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

Govoreći o značaju postrojenja koje treba da startuje ove godine, Gagić je istakao da će se nakon završetka Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo proizvoditi veće količine najkvalitetnijih goriva, pre svega dizela, i da će otpočeti domaća proizvodnja koksa, koji se sada uvozi u Srbiju.

“Istovremeno će prestati proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti ne samo da Srbija ispuni međunarodne obaveze u ovom sektoru već i da se poboljša ekološka situacija u zemlji. U Evropi je već zabranjeno korišćenje visokosumpornog mazuta, a i u Srbiji je to vrlo blisko. Sada će se umesto njega povećati proizvodnja benzina i dizela, a proizvodiće se i petrokoks. Završetak Duboke prerade po ekonomskim, tehnološkim i ekološkim parametrima doneće mnogobrojne benefite, koji će omogućiti da naša rafinerija bude ispred mnogih u Evropi”, rekao je Gagić.

Na projektu Duboka prerada, kako je rečeno, do sada je utrošeno više od 6 miliona radnih sati, a tokom izgradnje kompleksa prednost je data domaćim izvođačima, koji su činili između 70 i 80 odsto ukupnog broja angažovanih radnika.

 

Izvor: Novosti

Foto:  Promo

Podeli