SvetVesti

OLUJA KIRA UDARILA SVOM SNAGOM, IZAZVALA HAOS: Nevreme pogodilo Veliku Britaniju i severnu Evropu! Izdata upozorenja!

Oluja Kira pogodila Veliku Britaniju i Severnu Evropu, sa olujnim udarima vetra i obilnom kišom. Odloženi avionski i železnički saobraćaj. Zatvorene i luke.

Vlasti zemalja pozvale su gradjane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveće i grana koje padaju, prenosi AP.

Oluja, nazvana po britanskoj meteorološkoj službi, donela je širom zemlje jake udare vetra od oko 150 kilometara na sat na Belom ostrvu i sela Aberdaron na severu Velsa, a pojedine plaže i stene potpuno su nestale u velikim talasima.

Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbegavaju prilaze vodi radi pravljenja selfija.

Stanovnici jednog grada na deverozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa reke Eden koja je izašla iz svog korita.

Najmanje 10 britanskih železničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja.

Kako vetar je oštetio električne kablove, brojne železničke pruge zakrčene su sa granjem koje je na njih palo, a iako radnici na železnici planiraju da rade cele noći da bi se problemi otklonili, mogu se očekivati velike gužve u ponedeljak ujutru.

Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu Hitrou nekoliko avio-kompanija je konsolidovalo letove kako bi se broj otkazanih letova smanjio. Kompanija britiš ervejz ponudila se da ponovo rezerviše letove korisnicima domaćih i letova po Evropi na aerodromima Hitrou, Getvik i London siti.

Lufthanza je najavila da će najkasnije do utorka ujutru letovi biti otkazivani. Letovi su otkazivani ili odlagani i na briselskom aerodromu.

Dve velike luke u Lamanšu – Dover u Engleskoj i Kale u Francuskoj prekinule su saobraćaj zbog velikih talasa, a Dover je kasnije delimično otvoren za neka poslovanja.

Trajekti nisu saobraćali preko Lamanša i u regionu, pre svega u Irskom i Severnom moru.

Zatvoren je bio i most Hamber na severu Engleske, što je drugi put u istoriji tog mosta da se zatvara.

Svoje uobičajene aktivnosti je izmenila čak i kraljica Elizabeta Druga koja nije prisustvovala službi u Sandringemu, kako bi izbegla oluju.

U Irskoj zbog oluje nije bilo struje,a meteorološka služba je upozorila da kombinacija visoke plime i loši vremenski uslovi mogu dovesti do priobalnih poplava, pre svga na zapadu i severozapadu zemlje.

Zbog nevremena i sever Francuske je ostao bez struje, a vlasti te zemlje su upozorili građane i turiste da ostanu u zatvorenom prostoru radi lične bezbednosti.

U Lilu i okolnim mestima su groblja i parkovi bili zatvoreni. U Luksemburgu i nemačkom Kelnu naredjeno je da u ponedeljak deca ostanu u kućama i ne idu u škole kako bi izbegli putovanje po lošim uslovima.

U Danskoj su meteorolozi upozorili na orkanske udare vetra, a otkazani su i pojedini avionski letovi.

U toj zemlji upozoreni su i motociklisti da ne voze i ne prelaze velike mostove, uključujući i most koji povezuje ističnu i zapadnu Dansku.

Oluja se očekuje i na jugu Norveške i zapadnim delovima Švedske, dok su u brojnim zemljamaotkazane fudbalske utakmice, trke konja, ragbi mečevi i druga dešavanja, poput meča Premijer lige izmedju mančester sitija i vesthema. Utakmice su otkazane i u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj.

 

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia, AP/ANDREW MILLIGAN, AP/ BODO MARKS

 

 

Podeli