DruštvoKulturaVesti

Profesoru Rizahu Grudi uručena nagrada “Amir Dautović”

Nagrada “Amir Dautović”, koju Kulturni centar Novi Pazar dodjeljuje po treći put, odlukom tročlane komisije uručena je ove večeri ovogodišnjem laureatu profesoru Rizahu Grudi iz Novog Pazara.

Priznanje je profesoru Grudi uručeno, kako se moglo čuti u maloj sali kulturnog centra, za ukupni doprinos afirmaciji identiteta Bošnjaka u Srbiji, posebno u Sandžaku, kao i kulture, tradicije i običaja Bošnjaka. Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade donela je komisija koju su činili prof. dr. Sait Kačapor, prof. dr. Redžep Škrijelj i književnik Enes Nikšić.

Nagradu je profesoru Grudi uručio pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

“Svoj život sam posvijetio tome da se o Bošnjacima govori, i da se na nas gleda sa uvažavanjem. Danas kada smo najhumaniji i dobri ljudi, vidim da sam dao makar mali doprinos toj ideji i borbi”, rekao je ovogodišnji dobitnik nagrade “Amir Dautović”, profesor Rizah Gruda.

Nagradu „Amir Dautović“ ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar, u avgustu 2017. godine, u znak sjećanja na profesora bosanskog jezika i književnosti, rahmetli Amira Dautovića.

Po uzoru na njegov rad i zalaganje, ovu nagradu Kulturni centar dodjeljuje za afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo i ostale javne sadržaje) / pod ovim se podrazumijeva i materijalna i nematerijalna kultura, predstavljanje grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno djelovanje na polju obrazovanja, kulture i sl. izvan grada (Ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini.

Nagrada je jedna i nedjeljiva, sastoji se od Plakete i novčanog iznosa od 45.000 dinara.

A. Ni.

 

 

 

 

 

Podeli