DruštvoVesti

Završava se etno kompleks u Sjenici

Uskoro će u srpskom Sibiru zablistati etno-turistički kompleks “Sjenička kuća” koji će podsetiti kako se na Pešteri živelo krajem 19. i početkom 20 veka.

Na taj način oživeće se stara vremena i privući turisti u ovaj deo Srbije.

– Radovi su u završnoj fazi, ostaju fasadni i keramičarski radovi unutar objekta, zatim sledi opremanje enterijera i otkup eksponata. Objekat ima 700 metara kvadratnih, a planirano je grejanje toplotnim pumpama koje je ekološki najčistija metoda grejanja – rekao je Mihailo Tripković, direktor Turističke organizacije Sjenica.

Za izgradnju celokupnog objekta do sad je potrošeno  preko 20 miliona dinara, od sredstava dobijenih na konkursima, odnosno na pozivima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

– Ono što je karakteristično za staru sjeničku kuću je tip gradnje, a njena namena će u budućnosti biti multifukcionalna. Jedan deo objekta će predstavljati galeriju, a imaće i mali muzejski depo, u jednom delu će imati dve postavke, odnosno dve sobe koje će biti opremljene u tradicionalnoj kulturi ovog kraja. Jedna soba će biti opremljena u tradicionalnom bošnjačkom folkloru, a druga onako kako je u to vreme živela jedna srpska porodica – rekao je Tripković.

“Sjenička kuća” se nalazi u strogom centru grada na slobodnoj površini gde je inače urbanističkim planom predviđena izgradnja takvog objekta koji će doprineti ulepšanju grada.

RINA

Podeli