DruštvoVesti

Novi zakon o igrama na sreću za puniji budžet

Nacrt novog Zakona o igrama na sreću, koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, predvideo je veću zaštitu građana od velike izloženosti ovoj vrsti zabave, između ostalog, i tako što će ubuduće minimalno rastojanje između kladionica, automat-klubova i igračnica morati da bude veće od 200 metara.

Zakonodavci su, naime, značajan naglasak stavili na društvenu odgovornost, kako bi se osigurala što bolja prevencija maloletničkog kockanja.

Ministarstvo finansija kao predlagač očekuje i da će novi zakon obezbediti veće prihode u državni budžet i to kroz povećavanje taksa, garancija i naknada priređivačima. To su samo neke od novina o kojima se razgovaralo na javnim raspravama koje su izazvale veliko interesovanje, pre svega, priređivača igara na sreću.

Obrazlažući potrebu za novim zakonom, koji je tokom 2018. i 2019. godine već menjan tri puta radi stvaranja pravnog okvira za obavljanje poslova nadzora nad priređivačima igara na sreću i usaglašavanja sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, nadležni ističu, pre svega, neophodnost boljeg uređenja tržišta igara na sreću i harmonizaciju zakonodavstva Srbije sa međunarodnim standardima iz te oblasti.

Do potrebe stvaranja novog pravnog okvira doveo je i konstantan rast tržišta igara na sreću u Srbiji, kao i tehnološki razvoj u toj industriji. Tako je novim zakonskim rešenjima predviđeno stvaranje pravnog okvira za uspostavljanje elektronskog sistema nadzora nad priređivačima igara na sreću, što će, smatra se, unaprediti efikasnost praćenja i kontrole ostvarenog prometa u realnom vremenu i prikupljanja budžetskih prihoda.

Ubrzani rast industrije igara na sreću, koji je u skladu sa globalnim svetskim razvojnim tendencijama, i ekonomisti vide kao potencijal za dodatni porast prihoda u budžetu. Oni dodaju da pojedini priređivači posluju u sivoj zoni koja predstavlja prostor za veći obuhvat poreza, a na bazi čega bi priliv novca iz te privredne grane u republički budžet mogao da se poveća.

Ukoliko se u Skupštini usvoji ovakav Nacrt zakona o igrama na sreću, pored sprovođenja zabrane učestvovanja maloletnika u igrama na sreću, udaljenosti kladionica većoj od 200 metara od osnovnih i srednjih škola i obaveze sprečavanja bolesti zavisnosti, biće uvedena i obaveza priređivača da rastojanje između kladionica, automat-klubova i igračnica bude veće od 200 metara.

Iako priređivači kažu da im nove zakonske odredbe znatno otežavaju poslovanje u smislu visine nameta i kratkog prelaznog roka na novi zakon, kao i da se nadaju da će pre konačnog usvajanja Vlada ublažiti tako teške mere po njih, dodaju i da shvataju da je uvođenje nekih mera bilo nužno. U odnosu na postojeće zakonsko rešenje, minimalni iznos osnovnog kapitala veći je za priređivače posebnih igara na sreću na automatima i posebnih igara na sreću-klađenje za po 100.000 evra, a ukoliko priređivač igre priređuje u sva tri sektora: na automatima, klađenje i onlajn, kumulativni osnovni kapital koji mora da ima iznosi 750.000 evra.

Firma koja organizuje igre na sreću na automatima mora da ima osnovni kapital od najmanje 250.000 evra, a da bi garantovala isplatu, u banci mora da ima depozit od 500 evra po automatu. Klađenje može da organizuje firma čiji je osnovni kapital najmanje 250.000 evra. Radi osiguranja isplate dobitaka u banci, očekuje se da ima namenski depozit u iznosu od 300.000 evra. Svakog dana u kome se priređuju igre mora da obezbedi depozit u blagajni u iznosu od najmanje 10.000 evra.

 

DOZVOLE

NACRTOM Zakona o igrama na sreću uvodi se zabrana vlasnicima i suvlasnicima sportskih klubova da organizuju klađenje u toj vrsti sporta. Ostalo je, kao i u postojećem zakonu, da vlada može da da najviše deset dozvola za priređivanje igara na sreću u igračnicama, ali dozvolu može da dobije firma čiji je osnovni kapital najmanje milion evra.

 

 

Izvor: Novosti

Foto: Depositphotos, N. Skenderija, D.Milovanović

 

Podeli