Categories: PolitikaVesti

Zukorlić pozvao SDP i SDA na formiranje jedinstvene bošnjačke liste

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić pozvao je Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina lidere Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije Sandžaka da zajedno izadju na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore. Biračima bi bila predstavljena zajednička bošnjačka lista koja bi imala ista osnovna načela vezana za Sandžak, položaj Bošnjaka i Islamsku zajednicu.

Zukorlić  je na konferenciji za novinare rekao da je kucnuo čas da političari od ključnog uticaja na prostoru Sandžaka smognu snage da otvore novu stranicu, u okviru koje će sve ono što se dešavalo u protekle tri decenije pokušati da iskoriste kao energiju koju treba investirati u budućnost.

” Ključna vertikala našeg okupljanja bilo bi sve ono što je od zajedničke važnosti za sve građane, a pre svih Bošnjake, a to su osnovna načela vezana za Sandžak, za status Bošnjaka u Srbiji i Islamsku zajednicu, kao nespornih istorijskih kategorija jedinstva. Pitanje participitanja i podele vlasti, bar sa naše strane, biće manje važno i nešto gde treba pokazati svest i velikodušnost” – rekao je Zukorlić.

On smatra da je kucnuo čas da političari od ključnog uticaja na prostoru Sandžaka smognu snage da otvore novu stranicu, u okviru koje će sve ono što se dešavalo u protekle tri decenije pokušati da iskoriste kao energiju koju treba investirati u budućnost.

“Sve se probalo i što valja i što ne valja, mislim da više nemamo vremena i prava pred Bogom, istorijom i ovim napaćenim narodom da lične, partijske i partikularne interese stavljamo ispred. Svakodnevno gledamo reke iseljenika, uglavnom mladih i zdravih ljudi, koji u osećaju beznađa traže mogućnost da prežive i da se ostvare uglavnom u zemljama Zapadne Evrope. Dakle, celokupna demografska energija nam curi dok mi gledamo ili čekamo da se ovaj brod pokuša okrenuti u drugom smeru“, rekao je Zukorlić.

On je prokomentarisao i najavljeno spuštanje cenzusa ne samo na republičkom već i na lokalnom nivou.

” To će samo značiti mogućnost novog usitnjavanja političke scene i na lokalu, što će iskomplikovati političku scenu i omogućiti da uskointeresne relacije određuju politiku” – objasnio je on i dodao:

“Nezvanično znam i da srpske stranke na prostoru Sandžaka rade na tome da na predstojećim izborima nastupe sa zajedničkom srpskom listom, što je pozitivno, tako da bi u tom slučaju imali neku vrstu etničko- prirodnih političkih odnosa. Na republičkom nivou bi to bila pravila koja važe za sve ostale u parlamentu, a na lokalu bi u svim sandžačkim gradovima, od Novog Pazara do Priboja, imali relacije dogovora između bošnjačke i srpske liste”, rekao je Zukorlić.

On smatra da se Sandžak za jedan mandat od četiri godine ne bi prepoznao u najpozitivnijem smislu kada bi političari energiju koju su do sada trošili na međusobne obračune usmerili ka investicijima i infrastrukturnim projektima.

“Moja ruka je ispružena, a potrebne su još dve ruke, odnosno da dve druge strane ovo shvate i prihvate. Aksiom našeg okupljanja treba da budu vitalni, nacionalni, sandžački i bošnjački interesi, a sve ostalo je pitanje dogovora u kome ćemo pokazati maksimalnu toleranciju i spremnost da ovaj dogovor uspe”, rekao je  predsednik Stranke pravde i pomirenja.

 

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

13 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago