VestiZanimljivosti

Znate li čemu služe rupice na poklopcu hemijske olovke?

Mnogi se pitaju čemu služe otvori na poklopcu hemijske olovke.

Dizajneri proizvođača hemijskih olovki BIC-a redizajnirali su popularnu hemijsku olovku Cristal Pen Pen još 1991. godine, ali to je prošlo nezapaženo u javnosti. Retki su primetili rupu na poklopcu hemijske olovke, a taj otvor spašava život nađe li se poklopac u dušniku deteta, piše portal “Bright Side”.

Ipak, konkurencija je vremenom primetila taj detalj pa su BIC-ov redizajn iskopirali i neki drugi veliki proizvođači. Radi se o rupi u poklopcu koja, ukoliko ga dete ili odrastao čovek proguta, omogućava disanje iako možda ostane zaglavljen u dušniku. Time je šansa za preživljavanjem do dolaska hitne pomoći – veća.

Taj mali otvor godišnje spasi stotine dečjih života jer upravo deca često progutaju poklopac hemijske, kao i ostale sitne stvari koje vole da guraju u usta. Odrasli su skloniji žvakanju poklopca pa im nehotice sklizne u grlo.

Neke države preporučuju svojim proizvođačima da i oni tako dizajniraju hemijske olovke. U slučaju BIC-ovih olovki dobar dizajn kojim se pazi na sigurnost ljudi nije prepoznat odmah, ali danas su mnogi svesni koliko je života spasila ta sitna promena.

 

Izvor: Novosti

Foto : Depositphotos

 

Podeli