Društvo

Prikupljeno 58 jedinica krvi

U drugoj januarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuju Zavod za transfuziju krvi Srbije i novopazarski Crveni krst, prikupljeno je 58 jedinica krvi, dok se akciji odazvalo 63-oe lica. Ovaj put organizovano krv su dale i članice Foruma žena Sandžačke demokratske partije.

Među dobrovoljnim davaocima u ovoj akciji bilo je i dosta mladih, kao i pripadnica lepšeg pola. Svesna da dati krvi znači spasiti nekome život, Ilda Destović Plojović je, ispred Foruma žena Sandžačke demokratske partije pozvala sve žene, majke i sestre da budu dobar primer ostalima u ovom humanom gestu.

”Gledano sa stanovišta islama, jako je pohvaljeno donirati krv. Sam postupak nama zdravima ne škodi, a činimo veliki hair, jer naša krv je jako potrebna onima koji su bolesni i povređeni”, rekla je Destović Plojović.

I organizatori su, kažu, zadovoljni akcijom. Istakavši da su zalihe krvi na većem nivou, u odnosu na ranije, doktorka Slavica Jovanović iz Zavoda za transfuziju krvi Srbije zahvalila je davaocima, ali i direktoru Kulturnog centra, koji redovno ustupa prostor za ovakve akcije. Ona je pozvala građane posebno one sa negativnom krvnom grupom da se priključe akciji.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru organizuju se dva puta mesečno, a krv iz rezervi koriste svi naši sugrađani, bez obzira da li se leče u Novom Pazaru ili nekom drugom zdravstvenom centru u Srbiji. Podsećamo, nečijih 5 minuta, nekome čitav život.

S.Lj.

 

Podeli