SDP zatražio što skorije započinjanje rekonstrukcije puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin

Narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac zatražio je što skorije započinjanje rekonstrukcije puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin čiju obnovu građani Sandžaka željno iščekuju. Pred poslanicima Narodne skupštine na vanrednom zasedanju nalazi se 13 predloga zakona i odluka iz oblasti infrastrukture čijim će se usvajanjem omogućiti brža realizacija velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa, a koji podrazumeva i važne projekte u Sandžaku.

Narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac je istakao da su upravo imovinsko pravni odnosi, odnosno eksproprijacija zemljišta, glavni problem i usko grlo koje usporava izgradnju kapitalnih puteva, koji su osnova privrednog napretka naše zemlje. Procjena je da je oko 50.000 parcela predmet eksproprijacije i njihovo rešavanje je preduslov započinjanja radova na ovim kapitalnim deonicama.

„Trenutno najvažniji put na jugozapadu Srbije Novi Pazar-Sjenica je u očajnom stanju. Njime je ovaj kraj vezan za susednu BiH. On je i jedina veza kojim se povezuju i Novi Pazar i Sjenica, što znači i Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, sa trasom planiranog  koridora 11, sa kojim se povezuju iznad Duge Poljane.“ rekao je Bačevac.

U gradskim upravama Novog Pazara i Sjenice se završavaju izmjene prostornih planova čime se daju rešenja komplementarna sa novim projektom rekonstrukcije puta koji se takođe završava firma angažovana od strane Puteva Srbije.  Sva projektna dokumentacija biće gotova jako brzo. Ovim novim projektom koji je jeftiniji za 16 miliona evra od prethodnog rešenja, izbegava se veliki broj krivina i čuvena serpentina  Postrmac,  gdje su česta zaglavljivanja kamiona i gde je bilo dosta smrtonosnih saobraćajnih nesreća,  zbog poledice.

„Mi u SDP-u stoga podržavamo ovaj zakon i očekujemo da će se njime ubrzati proces eksproprijacije tj. otkup zemljišta na trasi tog puta što je sledeći korak u realizaciji izgradnje puta NP-Sjenica. Naravno ne na štetu vlasnika ali nikako na štetu javnog dobra i interesa svih nas.  Građani ovog kraja željno i sa velikom nadom  očekuju početak rekonstrukcije puta Novi Pazar-Sjenica. Nas beskrajno raduje nastavak izradnje autoputa do Boljara ( Koridor 11), tj. početak radova na deonici Preljina Požega,“ istakao je Bačevac.

Predposlanicimaje ipredlogzakona o potvrđivanjusporazumaizmeđu V.R. TurskeiV.R.Srbije, aliće se inaćipredlogzakona kojim se potvrđujeugovor o kreditusklopljenizmeđuSrbijeiturskihbanakaZiraatiDenizbankradiizgradnjeinfrastrukturnihprojekata u SandžakuiVojvodini.Poslanik SDP-a je naglasio da u Sandžaku željno iščekuje rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin i zatražio što skorije otpočinjanje radova.

„Saradnja između naše zemlje i Turske je izuzetna, Turska ulaganja u našu zemlju u stalnom su rastu i jako raduje što su Bošnjaci bili i biće most te dobre saradnje. Početak izgradnje ovih puteva armiraće dobre odnose između dve države i nadamo se inicirati prva ulaganja turskih preduzetnika i u Sandžak.“ rekao je Bačevac.

Odgovarajući  Dr Bačevcu, ministarka Zorana Mihajlovićje najavila početak rekonstrukcije puta Novi Pazar –Tutin sa početkom građevinske sezone. Takođe ona je najavla i rekonstrukciju puteva  Novi Pazar -Sjenica te Novi Pazar-Ribariće  u okviru plana rehabilitacije 5000 km puteva u Srbiji u naredne tri godine, za šta će vlada izdvojiti više od milijardu evra.

Tanjug

A. Ni.

Podeli