SvetVesti

Hafterove snage zaprijetile obaranjem civilnih aviona koji uđu u zračni prostor iznad i oko Tripolija

Uprkos pozivima na primirje s Konferencije u Berlinu, Hafterove snage u Libiji zaprijetile obaranjem civilnih aviona koji budu letjeli zračnim prostorom iznad i oko Tripolija.

Snage Khalife Haftera, vođe nelegitimne oružane milicije na istoku Libije, porucile su kako su glavni grad Tripoli i njegovu okolinu proglasile “zonom zabrane letenja” i zaprijetile su da će oboriti civilne avione koji se približe regiji, usprkos pozivu na prekid vatre na Berlinskoj konferenciji,

Glasnogovornik nelegitimnih Haftarovih snaga sa istoka Libije Ahmed Mismari objavio je da su proglasili područje koje se proteže od grada Giryan, 120 kilometara južno od Tripolija, do grada Terhune, 90 kilometara jugoistočno, pa sve do obale Tripolija, uključujući aerodrom Mitiga.

Mismari je porućio da će sve civilne i vojne avionu u navedenoj zoni smatrati “legitimnim ciljevima”, uključujući aerodrom Mitiga, koji je jedini izlaz glavnog grada prema svijetu.

Međunarodno legitimna Vlada nacionalnog jedinstva u Libiji saopćila je danas da su Hafterove milicije pogodile aerodrom Mitiga u Tripoliju s šest projektila.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli