SvetVesti

Haftarove snage bombarduju jug Tripolija

Nelegitimne snage s istoka libije koje predvodi Khalifa Haftar granatirale su južne dijelove Tripolija i netom nakon završetka Berlinske konferencije prekršile primirje.

Reporter AA javlja da su Haftarove militantske grupe izvele minobacačke napade na regiju Salahaddin.

“Militanti lojalni Khalifi Haftaru nasumično granatiraju regiju Salahaddin i tako krše primirje“, kazao je za AA glasnogovornik snaga lojalnih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Abdulmalik al-Medeni.

Haftarove snage su i tokom dana kršile primirje granatirajući regiju Hallalat koja se također nalazi južno od centra Tripolija. Meta napada bio je i naftni tanker koji se zapalio, a iznad Tripolija se izdigao gusti crni dim.

Nelegitimne snage sa istoka Libije tako su dogovoreno primirje kršile tokom i neposredno nakon međunarodne mirovne konferencije koja je danas održana u Berlinu.

U Berlinu su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji.

Domaćini konferencije njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutteres su u obraćanju novinarima kazali da je postignut plan o sveobuhvatnoj podršci primirju u Libiji i da su svi učesnici saglasni da ne postoji vojno rješenje libijske krize.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron te premijeri Velike Britanije i Italije Boris Johnson i Giuseppe Conte i šef američke diplomacije Mike Pompeo.

Na konferenciji u Berlinu učestvovali su i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli